ISKANJE

Znebimo se sentimentalne navlake

Znebimo se sentimentalne navlake

Ste že slišali za sentimentalno navlako? Verjetno se je kar nekaj skriva tudi v vašem domu. To so predmeti, ki jih ne potrebujete, ne uporabljate in vam morda sploh niso všeč, a ste jim dali pečat čustvene vrednosti. Darila, spominki in podedovani predmeti se namreč hitro kopičijo v vašem domu, zato je vsake toliko časa potrebno oceniti in določiti njihovo pravo sentimentalno vrednost. Cilj je, da ohranite le tiste, ki vam pomenijo največ.

Predstavljamo vam nekaj smernic, s pomočjo katerih boste lažje definirali in odpravili sentimentalni nered v vašem domu:

Ugotovite, kaj je vredno hraniti

Pri vrednotenju se vprašajte, zakaj je predmet sentimentalen? Po vsej verjetnosti sentimentalnost ni vezana na predmet, temveč je sentimentalna njegova povezava z osebo, krajem ali določenim življenskim obdobjem. Morda boste spomin lahko ohranili brez predmeta? Če je odgovor ne in resnično ljubite sam predmet, le-ta ne sodi v klasifikacijo navlake.

Ne dovolite, da darila postanejo breme

Običajno obdržimo darila prijateljev in sorodnikov, ker menimo, da jih bodo pričakovali na polici ob njihovem naslednjem obisku. V resnici večimoma tega nihče ne pričakuje in tudi če to počnejo, to pričakovanje ni pošteno do vas. Darilo je vendarle vaše, zato z njim naredite karkoli želite.

Shranite virtualni spomin

Dokumente ali fotografije natančno preglejte in tiste, ki jih ne potrebujete v fizični obliki, shranite v digitalni obliki. To velja tudi za ostale ‘tridimenzionalne’ predmete. Ne shranjujte vseh starih, a najljubših, igrač vaših otrok. Če imate fotografije, na katerih se otroci igrajo z njimi, je to več kot dovolj. Fotografirajte pohištvo vaših starih staršev in tako ohranite spomin brez fizičnega shranjevanja stolov in mize, ki jih ne boste nikoli uporabljali.

Sprejemajte kompromise

Morda sami nimate večjih težav s sentimentalno navlako, a živite z nekom, ki v spomin shrani skoraj vsako malenkost. Če jih boste skušali prepričati, da se znebijo vseh svojih stvari, se to najbrž ne bo dobro končalo. Namesto tega raje poskusite doseči kompromis. Morda jim namenite določeno sobo ali zaprto omaro, kjer lahko shranjujejo po lastni volji, medtem ko so ostala skupna območja v domu brez navlake. Morda malce popustite in se dogovorite za nekaj predmetov, ki jih razstavite na policah. Sčasoma boste z vašim delom in reševanjem navlake postali njihov navdih, ljudje se namreč hitro navadimo na urejen dom in ga želimo tudi ohranjati.

Predmetom poiščite nov dom

Če se težko odločite, kaj storiti z vašim sentimentalnim predmetom, ne pozabite na možnosti ponovne uporabe. Predmet podarite nekomu, ki ga resnično potrebuje. Nekaj, kar je za vas navlaka, morda nekomu drugemu predstavlja uporabno stvar. Preden torej predmet zavržete, premislite, morda nekje obstaja zanj nov dom.

Vir: “10 Ways to Get Rid of Sentimental Clutter” The Spruce., 13. dec. 2017.

Mogoče vam bo všeč tudi ...