ISKANJE

Vzorec ribja kost v vašem domu

Vzorec ribja kost v vašem domu

Ne glede na to, ali si želite dom opremiti v klasičnem ali sodobnem stilu, številni vzorci s svojo čarobnostjo delujejo v katerem koli ambientu. Vzorec ribja kost je eden izmed njih in s svojo brezčasnostjo dopolnjuje različne stile. Vzorec, ki se uporablja predvsem kot način polaganja parketa ali keramike, se vrača – tokrat tudi na tapetah, pohištvu in dekoraciji.

 

 

1. Izvor v Rimskem cesarstvu

Vzorec ribje kosti, s katerim ste se zagotovo v svojem življenju vsaj enkrat srečali, je sestavljen iz posameznih delov v obliki črke V in ima podobno zgradbo kot je kost atlantskega sleda. Začetki omenjenega vzorca segajo v čase Rimskega cesarstva, ko je bila takšna oblika uporabljena za gradnjo cest. Inovativen in revolucionaren sistem infrastrukture rimskih cest je posledično pomagal pri širjenju ter utrjevanju rimske države. Zaskočni sistem tlakovcev je bil zgrajen na vrhu drobnega kamna, ki je s pomočjo prometa absorbiral tlakovce, kar mu je dalo stabilnost in trajnost.

 

 

2. Dve vrsti vzorca

Posamični bloki so lahko dveh vrst. Kot paralelogrami sestavljajo francosko oziroma madžarsko Chevron ribjo kost, ki jo sestavimo pod kotom 30°, 45° ali 60° (slika 1). Kot pravokotniki pa sestavljajo tradicionalno oziroma italijansko ribjo kost pod kotom 90° (slika 2), z razliko, da so sestavni deli pravokotno postavljeni eden na drugega in na koncih niso rezani.

 

 

3. Raznolikost uporabe

V današnjem času se vzorec, poleg na oblačilih, nakitu in v kiparstvu, uporablja predvsem v interieru. Ponavljajoč geometrični vzorec prostor poživi in vanj vnese ritem, a ga ne zasiči. V vašem domu ga lahko zaradi njegove vsestranskosti uporabite na več različnih načinov. V spodnji galeriji smo za vas izbrali nekaj primerov uporabe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SaveSave

Mogoče vam bo všeč tudi ...