ISKANJE

Trendi in značilnosti kuhinj v letu 2018-2019

Trendi in značilnosti kuhinj v letu 2018-2019

Večinoma se trendi, vezani na srce doma – kuhinjo, spreminjajo počasi in za polni razmah potrebujejo sosledje večih let. Spremembe zato običajno niso nenadne, ampak prihajajo najprej v manjših, nato pa večjih valovih.

Počasi se poslavljamo od obdobja klasičnih kuhinj, srebrnih armatur in naprav iz nerjavečega jekla in pozdravljamo nove, morda malo drznejše, a estetsko in uporabniško dovršene izdelke. Za vas smo izbrali nekaj smernic, ki napovedujejo razvoj kuhinj v bližnji prihodnosti.

1. Skrite komponente

Želja po prikrivanju nekaterih osnovnih funkcionalnih površin kuhinje nas spremlja že od razmaha trenda odprtega tlorisa dnevnih bivalnih površin. Velike omare, ki za vrati skrivajo popolnoma organiziran prostor za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov kot tudi naprav, so postale prave ‘skrite votline’, katerih notranjost navduši pristaše organiziranosti in popolnoma očara ljubiteljske kuharje. Popoln izkoristek prostora v stilu!

2. Kuhanje na pultu

Indukcijski elementi, nameščeni pod pultom, ali plinske šobe brez kuhališča – meja med kuhanjem in pripravo hrane se, predvsem v minimalističnem slogu, počasi briše. Izčiščene površine so praktične in sledijo trendu večnamenskosti, saj lahko na pultu hrano pripravite, nato pa nanj postavite posodo in hrano še termično obdelate. Hkrati se z opuščanjem kuhalne površine iz kovine ohranja skladnost in neprekinjenost vrhnje plošče.

3. Razkošje v sijaju

Za vašo kuinjo si sedaj lahko Izberete katerikoli kovinski sijaj, ki si ga zaželite, od žametno mat črne, zlate do rose zlate, In ne le to, lahko izberete tudi več kot eno vrsto kovine za isto kuhinjo, ki jih med seboj kombinirate z dodatki in kovinskimi policami. Tople barve armatur, ki dopolnjuje drzne vzorce površin, so kombinacije prihajajočih kuhinj.

4. Popoln izkoristek površin

Umivalnik, eden izmed nepogrešljivih kosov v kuhinji, postaja vedno bolj prijazen do uporabnikov kar se tiče maksimalnega izkoristka prostora in organiziranost pri sami pripravi hrane. Dodatki, kot na primer rezalna deska, drsna stekla, rešetke v nivojih in robna cedila domiselno združujejo pomemben del kuhinjske opreme.

5. Drzni vzorci in barve

Naprave, ki ostajajo vidne očem, služijo kot poudarki in so stilsko dovršene. Ujemanje naprav v enem barvnem odtenku ali kovinskem sijaju ni več zapoved, zato uporabite različne barve in poudarite vaš osebni slog.

6. Nove meje

Naravni ali umetni kamen je presegel obseg kuhinjski pultov in zavzel večje površine, ki dodajo svoj pečat v prostoru.

7. Dotik

Tako kot pri ostalem pohištvu, otip postaja pomemben faktor pri površinski obdelavi. Rebra ali struktura desk – površine, ki se jih odpiranju s prsti, nam govorijo svojo zgodbo.

8. Kovinski regali in police

Lesene police, ki smo jih bili vajeni v kuhinjah in so dodale kanček domačnosti v prostor, nadomeščajo kovinski regali. Kovinske police kuhinjam dodajajo drznost, slog ter razgibanost in z odprto shemo dovoljujejo dovolj dodatkov za ohranitev zvrhane mere domačnosti v duhu “lux-dustriala”.

9. Svežina z zeleno

Zelena postaja priljubljena barva v kuhinji, saj dodaja kanček svežine. Poleg raznovrstnih dodatkov in barve omaric, lahko prinesete kanček narave s svežimi začimbami in zelenim rastlinjem.

10. Temnejši odtenki

Bela kuhinja bo sicer ostala večna klasika, a je v izboru paradnih konjev proizvajalcev kuhinj v tujini že skoraj ne zasledimo več. Pogostejša izbira so variacije v temnejših odtenkih z dodatkom barve za razbijanje monotonosti. Podobna zgodba se odvija s sivo, ki s epojavlja v temnejši različici in jo marsikje zamenjuje tudi črna. Kombinacija črne in temnejših rjavih odtenkov v kombinaciji z zlatom rahlo spominja osemdeseta, a brez skrbi – izbrana kombinacija bo v prostor prinesla prefinjenost in brezčasno eleganco.

11. V soju luči

Pri uporabi temnega kuhinjskega pohištva je osvetlitev tista, ki doda piko na i. Pravo vzdušje pričarajo izbrana viseča svetila nad kuhinjskimi površinami, ki zaokrožijo popoln videz sodobne kuhinje.

12. Lepa in pametna

Razvoj aplikacij, naprav in pripomočkov na področju pametnih kuhinj je v polnem razmahu. V prihodnosti lahko torej pričakujemo, da bo naša kuhinja ne samo lepa, ampak tudi pametna in skoraj ‘samostojna’. Od nje bomo pričakovali vedno več pomoči, kar nam bo olajšalo bivanje v hitrem tempu današnjega živjenja.

Nataša Hodnik Korinšek @ Eurocucina2018
Naslovna fotografija  Mobalco

Mogoče vam bo všeč tudi ...