ISKANJE

Trendi in smernice za ureditev zunanje kuhinje

Trendi in smernice za ureditev zunanje kuhinje

Ne, ne gre več samo za žar. Kuhinja, kraljica doma, je namreč svoje kraljestvo že davno razširila preko meje zunanjih zidov in zdi se, da ni več poti nazaj. Če je včasih zadostoval prenosni žar z vžigalno tekočino in vrečo oglja, so danes zunanje kuhalne površine postale skrbno načrtovan del doma s številnimi dodatki in napravami, ki se približujejo zahtevam notranjih prostorov. Vrtovi in terase so iz leta v leto bolj opremljeni za udobje družine in prijateljev, naprave in pripomočki pa postajajo vse bolj tehnološko dovršeni.

Dejstvo je, da se je težko upreti prijetnemu občutku, ki ga nudi kuhanje in uživanje hrane pod milim nebom, zato se prepustite trendu in poiščite pravo rešitev v okviru vašega proračuna in prostora. Za lažji začetek smo izbrali nekaj ključnih smernic, ki jim je dobro slediti pri snovanju zunanjih kuhinj.

1. Razmislite, kako in kdaj boste uporabljali zunanji prostor

Vaš zunanji prostor lahko opremite na več različnih načinov, zato se osredotočite na tistega, ki bo ustrezal dinamiki in navadam vaše družine. Premislite, kako si želite preživljati čas na prostem – ali uživate v čaru pripravljanja hrane in sedenju na prostem, druženju s prijatelji ali si želite ujeti le svežino jutranjega sonca ob zajtrku in kavici?

2. Načrtujte funkcionalne cone

Osnovnim smernicam, ki veljajo za kuhinje v interieru, sledite tudi pri načrtovanju zunanje kuhinje. Pretok iz hladilnika v zunanji prostor do »kuhališča« naj bo enostaven in lahko dostopen. Združujte področja podobne uporabe skupaj in oziroma ne združujte območij z nasprotno uporabo. Na primer, žar hranite proč od naprav za hlajenje, medtem ko naj bo “mokra cona” blizu “hladne cone”.
Osnovne funkcionalne cone zunanje kuhinje so:

1. Vroča cona – žar, kuhinjski aparati, peči za pice, prostor za rezanje in postavitev vročih plošč in hrane.
2. Suha cona – namenjena predvsem pripravi hrane in shranjevanju hrane (brez hladilnika).
3. Mokra cona – umivalnik ali druge naprave, povezane z vodo.
4. Hladna cona – hladilnik ali dodatki za hlajenje, kot na primer vrč za hlajenje pijače.

3. Uredite prostor za shranjevanje

Pogosto kuhanje na prostem pripelje do potrebe po dobrih možnostih shranjevanja. Visokokakovostne zunanje kuhinjske omarice vam poleg estetskih prednosti, nudijo možnost praktično urejenega skladiščenja in povečajo funkcionalno izrabo vašega zunanjega prostora.

4. Pripravite površine za pripravo hrane

Da bi zagotovili kar se da učinkovito pripravo hrane v vaši zunanji kuhinji, si pripravite dodatne površine, ki bodo zadostovale vašim potrebam, hkrati pa bodo tudi vzdržljive in enostavne za čiščenje. Pri tem ne pozabite na površine za odlaganje pripravljene hrane pred serviranjem.

5. Več načinov priprave hrane znotraj ene kuhinje

Prav poseben užitek kuhanja na prostem predstavlja možnost kombiniranja različnih tehnik kuhanja in pečenja s pomočjo več naprav. Že manjši dodatki, kot na primer stranski gorilnik, vam omogočajo kombinacijo kuhanja in pečenja. Namesto da se omejite samo na plin, oglje ali pečico za pico, namestite več različnih kuhalnih aparatov in si zagotovite kuhanje več jedi hkrati.

Žari so postali glavne zvezde zunanjih kuhinj. Poleg klasičnih žarov na oglje in ameriških velikanov, raste predvsem zanimanje za keramične žare Kamado, saj vam le-ti omogočajo kuhanje pri izredno visokih temperaturah (do 400°C), vse pa je nadzorovano z zračnim prezračevanjem, zanimivi pa so predvsem zaradi njihove vsestranskosti. Žar lahko uporabite kot peč za pico, meso lahko daljše časa dimite pri nizki temperaturi ali pa izberete običajno peko mesa na žaru.

Pri načrtovanju vaše zunanje kuhinje je dobro razmisliti tudi o pripravi hrane, ki je vaša notranja kuhinja ne omogoča. Vroče pice naravnost iz peči bodo še toliko bolj slastne, če bodo pripravljene kar na vašem domačem vrtu. Lahko izbirate med bolj tradicionalnimi pečmi iz opeke ali sodobnejšimi iz nerjavečega jekla, vse je odvisno od vašega okusa. Tudi, če pica ni vaša najljubša jed, obstaja še veliko drugih čudovitih jedi, ki jih lahko pripravite v zunanji peči.

6. Prostor za druženje in obedovanje

Vključitev ustreznih površin za sedenje ima velik pomen pri zasnovi vaše kuhinje na prostem. Če boste pripravljali prigrizke le občasno, morda ne potrebujete jedilne mize, ampak zgolj lounge naslonjače, sedežno garnituro ali pult za zajtrkovanje. V primeru, da radi obedujete pod milim nebom ali pa ste gostitelj velikega kova, si omislite zadostno število sedišč. Kot dodatna sedišča za občasno rabo lahko zadostujejo že blazine na nižjem zidu ali dodatna klop. Ne pozabite torej smiselno združiti družabnega prostora s kuhalnim delom, saj nočete pripravljati hrane povsem sami in ločeni od vaše vrtne zabave.

7. Urbani žari

Ni potrebno, da ste lastniki ogromnega dvorišča, da bi uživali v sveže pripravljenih obrokih na prostem. Urbani ljubitelji žara si lahko omislite manjše žare, ki omogočajo kuhanje na balkonih in vključujejo več dodatkov, kot so zložljive police in dodatni grelci. Prostorske omejitve so torej stvar preteklosti.

8. Kaj pa denar?

Na ceno vaše zunanje kuhinje vplivajo predvsem trije dejavniki: velikost, izbor naprav in kvaliteta materialov. Lahko bi rekli, da pri vsej ponudbi na trgu in možnosti izdelave, ki obstajajo, meja ni. A tudi brez velikega proračuna si lahko ustvarite sanjsko kuhinjo na prostem, potrebno je le nekaj premišljenega načrtovanja, kreativnosti in veselja do DIY rešitev, s pomočjo katerih boste zmanjšali vaše stroške. Pri tem bodite vseeno pozorni na kvaliteto materialov, ki naj bodo vremensko odporni, saj verjetno ne bi želeli, da bi vaša zunanja kuhinja preživela zgolj eno sezono.

Mogoče vam bo všeč tudi ...