ISKANJE

Slavnostno pogrnjena miza

Slavnostno pogrnjena miza

Načrtujete slavnostno večerjo, s katero želite navdušiti svoje goste, pa ne veste kje začeti? Potem ste na pravem mestu. Priprava mize za svečane priložnosti je zahtevna naloga, zato smo za vas pripravili nekaj kratkih napotkov, s katerimi jo lahko zdaj opravite brez težav.

Na slavnostnih priložnostih se običajno zvrsti pet jedi. Začne se s hladno in toplo predjedjo, nadaljuje s prvo in drugo glavno jedjo ter zaključi s sladico. Ko smo izbrali svoj meni, lahko temu primerno pripravimo tudi pogrinjek.

Poglejmo si enega od predlogov, s katerim bo vaša miza naravnost čudovita

Miza

Da bodo naši gostje udobno nameščeni, moramo vsakemu zagotoviti od 60 do 80 centimetrov prostora. Mizo pogrnemo s prtom, nato pa se lotimo priprave samega pogrinjka.

Krožniki in pribor

Začnemo s slepim krožnikom, ki ga postavimo na sredino pogrinjka in do 2 centimetra od roba mize, nanj pa položimo estetsko zložen prtič. Nadaljujemo s priborom, ki ga najlažje zlagamo od slepega krožnika navzven. Na levo stran polagamo vilice, na desno pa nože in žlico. Nekaj centimetrov od krožnika sodi pribor za drugo in nato prvo glavno jed. Na desni strani sledi žlica za juho, na čisto zunanjo stran pa postavimo še pribor za hladno predjed. Nad krožnik položimo desertne vilice in žličko, če imamo dovolj prostora, pa v zgornji levi kot dodamo še skledico za solato ali krožnik za kruh in maslo.

Kozarci

Najbližje gostu stoji kozarec za vodo, ob njem pa položimo kozarca za belo in rdeče vino. Če bomo postregli s penino, zraven postavimo še ustrezen kozarec in pogrinjek je zaključen.

SKICA PREDLAGANE POSTAVITVE:

1 – slepi krožnik, ki služi kot podstavek za ostale krožnike

2 – prtič

3 – pribor za drugo glavno jed

4 – pribor za prvo glavno jed

5 – žlica za juho

6 – pribor za hladno predjed

7 – pribor za sladico

8 – skledica za solato ali krožnik za kruh in maslo

9 – kozarec za vodo

10 – kozarec za belo vino

11 – kozarec za rdeče vino

12 – kozarec za penino

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

Mogoče vam bo všeč tudi ...