ISKANJE

Škornji – kako jih pravilno in domiselno shranjevati

Škornji – kako jih pravilno in domiselno shranjevati

Škornji so v zimskem času prava nadloga v predsobi! Nepraktični so za shranjevanje, porabijo ogromno prostora, hkrati pa od njih odteka še voda ali odpada sneg. Poleg vseh naštetih nevšečnosti zahtevajo veliko pozornost tudi zaradi same oblike, saj je le s pravilnim shranjevanjem možno preprečiti njihovo gubanje in mečkanje.

1. Primerna temperatura

Na splošno je najbolj primeren prostor za shranjevanje čevljev temen in temperaturno nadzorovan prostor. Čevlji namreč ostanejo v najboljšem stanju, če niso izpostavljeni sončnim žarkom in visokim ali nizkim temperaturam, zato jih ni dobro shranjevati dalj časa zunaj, v kleti, garaži, podstrehi ali na drugih mestih, kjer je pozimi prehladno in poleti prevroče. Vlakna, iz katerih so čevlji, bodo v teh pogojih izgubila svojo prožnost. Najboljše mesto za shranjevanje čevljev je torej v hladni, temni omari.

A kaj storiti s škornji, ki so mokri ali blatni, hkrati pa za njih ni dovolj prostora v omari?

2. ‘Izboljšani’ podstavki za čevlje

Mokre in zasnežene čevlje lahko shranjujemo na plastičnih podstavkih za čevlje. Če na podstavke postavimo rečne prodnike ali okrasno kamenje, bo stopljen sneg lažje odtekal iz škornjev, hkrati pa boste v vašo predsobo prenesli tudi nekaj iz narave in jo malce poživili.

Podstavek s kamenčki lahko postavite v večji tabure ali klop, tako bodo čevlji skriti in hkrati primerno shranjeni.

3. Ohranjanje oblike

Polnjenje čevljev s papirjem sicer pomaga ohraniti njihovo obliko, a za škornje bi potrebovali kar precej papirja. Da bi hranili škornje pokonci, si pomagajte kar s praznimi steklenicami ali plastenkami. Za lepši izgled lahko plastenke ‘oblečete’ v žepek iz tkanine ali preprosto uporabite kar par nogavic.

Priročna rešitev je tudi plavalni valj, ki ga narežete na ustrezne dimenzije in nato kose vstavite v vaše škornje.

Pomagate si lahko tudi s starimi revijami, ki jih zvijete v valj.

3. Domiselno shranjevanje

Preprost trik za shranjevanje škornjev v omari, je obešanje škornjev s pomočjo obešalnikov za hlače. Da se izognete praskam in poškodbam, med kljukico in škorenj vstavite kos tkanine za zaščito.

Ob pomanjkanju prostora v omari, lahko začasno zimsko zagato s škornji rešite s pomočjo premičnega stojala za oblačila, ki ga nato v poletnih mesecih prestavite v shrambo.

Stojalo za otroške škornje lahko izdelate kar sami ali poiščete primerni obešalnik za plašče. Obešalnike lahko pritrdite v večih nivojih, škornje pa nanje postavite obrnjene na glavo.

Primerno shranjevanje škornjev je tudi s pomočjo posebnih obešalnikov, ki omogočajo ohranitev oblike. Lahko ga izdelate kar sami, potrebujete le podstavek iz lesa, v katerega vstavite in pritrdite nekaj daljših in krajših palic.

Škornje lahko organizirano shranjujete tudi v PVC predalnikih. A bodite pazljivi pri uporabi plastike, saj usnjene obutve ni priporočljivo shranjevati v plastičnih vrečkah. Čevlji iz usnja in semiša morajo dihati, zato zavijanje v plastiko lahko povzroči plesen ali razbarvanje.

Mogoče vam bo všeč tudi ...