ISKANJE

Pravilo 60-30-10 v vašem domu

123
Pravilo 60-30-10 v vašem domu
1Glavna barva
2Sekundarna barva
3Barva za poudarke

Običajno nam pri opremi doma preglavice povzroča že izbira barvne palete. In popolnoma upravičeno, saj doma preživimo dobršen del svojega časa in ustvarimo nemalo spominov. Da bodo ti kar najlepši in bo v prostoru vladalo pozitivno vzdušje, velja posebno pozornost nameniti sami izbiri barv in njihovemu vnosu v prostor.

Svoje želje omejimo na tri barve, nato pa jih premišljeno umestimo v sobo. Na tej točki se morda sprašujete, kako to storiti v praksi; kako in v kakšnem razmerju uporabiti barve, katere uporabiti za steno in oblazinjeno pohištvo in katere za dodatke. A brez skrbi, obstaja namreč pravilo, ki vam pri tem lahko pomaga. Gre za pravilo 60-30-10, s katerim bo vaš dom veliko bolj zanimiv in privlačen, kot bi prišel naravnost iz revije.

Glavna in sekundarna barva ter barva poudarkov

Preden si ogledamo pravilo, pa preglejmo še izraze. Večino barvnih palet je sestavljenih iz glavnih, sekundarnih in dodatnih barv, namenjenih poudarkom. Glavna barva je običajno najdominantnejša v sobi. Sekundarna barva je tista, ki je v prostoru prav tako prisotna, a občutno manj intenzivno kot primarna. Barva za poudarke pa je v prostoru zastopana v najmanjši meri.

Razmerje 60-30-10

Razmerje 60-30-10 narekuje, naj glavna barva zavzema 60 % prostora. Tu gre običajno za nevtralno barvo, ki se razprostira čez večje površine (stene, tla, tkanine ali pohištvo). 30 % barvne palete sestavljajo sekundarne barve, ki se običajno pojavljajo na oblazinjenem pohištvu, manjših kosih opreme, okrasnih obrobah, pa tudi stropu. Preostalih 10 % naj predstavljajo poudarki v obliki različnih dodatkov, vključno z dekorativnimi izdelki, blazinami, preprogami, umetninami ali svetilkami.

Monokromatska različica

Če ste ljubitelji monokromatske barvne sheme, lahko namesto treh različnih barv posežete po treh odtenkih enake barve. Nevtralno sivo-bež barvo lahko uporabite kot glavno, temnejši odtenek iste barve kot sekundarno, enega od svetlejših pa za poudarke, ki bodo poživili prostor.

Popotnica

Ko boste naslednjič opremljali svoj dom, ne pozabite na pravilo 60-30-10, ki bo vaš interier poneslo na novo raven. Čeprav gre za pravilo, ki ga je težko izmeriti in upoštevati do zadnje podrobnosti, ga vsekakor lahko obravnavamo kot osnovno vodilo in izbrane barve v prostor vnašamo v različnih, padajočih deležih.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Mogoče vam bo všeč tudi ...