ISKANJE

Osvežitev doma v okviru družinskega proračuna

Osvežitev doma v okviru družinskega proračuna

Vas že nekaj časa moti barva stene v dnevni sobi? Morda mali enojni umivalnik v kopalnici ne zadostuje potrebam vaše razširjene družine? Je stenska obloga v kuhinji že videla boljše čase? Imate nešteto idej za izboljšavo in ob slikah prenovljenih stanovanj na spletu že segate po denarnici, nakar se spomnite, da vam ta ne dopušča celovite prenove?

Če vam zgornja vprašanja povzročajo glavobole, imate na voljo dve možnosti. Lahko se odločite, da vas nič ne bo vrglo iz tira in odmislite vse pomanjkljivosti ali pa se lotite dela. V slednjem primeru, je za osvežitev doma nadvse pomembna organizirana priprava. Tako bo delo opravljeno, četudi v več sklopih in s časovnim zamikom. Da bo celoten postopek potekal čim bolj gladko in brez neprijetnih finančnih presenečenj, si preberite 5 smernic za osvežitev doma v okviru svojega proračuna.

1. Napišite seznam

Potrebna opravila zapišite na seznam in jih glede na zahtevnost razdelite na več posameznih sklopov. Pridobite informacije o stroških izdelave in ceni materiala, ki ga potrebujete.

2. Za zahtevnejša dela se obrnite na strokovnjake

Celotna izvedba v lastni režiji je sicer možna in nam lahko prihrani kakšen evro, vendar se na dolgi rok običajno ne obrestuje. Ne precenjujte svojega znanja in sposobnosti, ampak si za zahtevnejša dela raje priskrbite strokovno pomoč. Če se vam zalomi pri idejah, tudi nasvet notranjega oblikovalca ali arhitekta ne bo odveč. Ne pozabite, pri zahtevnejših delih varčno ne pomeni vedno tudi kakovostno. Zato najprej ocenite potrebna dela in sami opravite le tista, ki so v mejah vaših sposobnosti.

3. Ugotovite, kaj lahko storite sami

Dobra novica je, da prenova vključuje tudi številna enostavnejša dela, ki se jih lahko lotite sami in s tem tudi veliko privarčujete. Beljenje sten, sestavljanje omar in izdelava dekoracije so le ena izmed opravil, ki jih lahko brez težav opravite sami.

4. Naučite se iskati kompromise

Včasih se je težko sprijazniti z dejstvom, da je treba pričakovanja prilagoditi svojemu proračunu. Na list papirja napišite seznam nujno potrebnih stvari in stvari, ki bi jih bilo lepo imeti. Nato se osredotočite le na stvari, brez katerih ne morete.

5. Reciklirajte

V čim večji meri ohranite pohištvo, ki je še vedno uporabno. Poskusite ga premakniti v drug prostor ali mu dodati novo barvo. Na spletu ali bolšjem sejmu poiščite rabljene, a še vedno uporabne kose pohištva in jih obnovite po svojem okusu. Ozrite se okrog sebe in poiščite stvari, ki bi lahko dobile novo priložnost. Iz prazne plastenke ustvarite nov svečnik, star zidak pa uporabite kot unikatno stojalo za dežnike. Bodite kreativni in ne pozabite, z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov in skrbimo za boljši jutri!

Primere ponovne uporabe poiščite tudi na Dekoraci:

Hitra preobrazba regala v predsobi

https://dekoraca.si/kako-reciklirati-prazne-plastenke-1-del-poletje/

Shranjevanje v kozarcih za vlaganje

Mogoče vam bo všeč tudi ...