ISKANJE

Opremljanje doma: 10 trendov, ki jih prinaša leto 2018

Opremljanje doma: 10 trendov, ki jih prinaša leto 2018

Se navdušujete nad novimi začetki in svežimi idejami? Glede na to, da jih vedno prinesejo začetki novega leta, vse kaže, da tudi leto 2018 ne bo nič drugačno. Da bi še pravočasno ujeli val svežih trendov, ki se kažejo na obzorju, pričnimo leto s pregledom ključnih smernic. Čeprav je pri sledenju trendov potrebno ohraniti zdravo mero razuma in se v prvi vrsti nanašati na lastne želje, si za navdih vseeno oglejmo prihajajoče napovedi. Sami pa se nato odločite ali bodo predlogi našli mesto v vašem domu ali sodijo v kategorijo ‘preskoči’.

1. odtenki vijolične

Ljubitelji vijolične, napočil je vaš čas. Pantone je izbral svojo barvo leta in tokrat je prestol zasedel odtenek ultra vijolične (Pantone 18-3838, Ultra violet). Barva, ki naj bi po navedbah družbe Pantone spodbujala izvirnost, iznajdljivost in vizionarsko razmišljanje, nas usmerja v prihodnost. Provokativni odtenek vijolične naj bi utelešal individualnost in duhovnost ter se nanašal na skrivnosti vesolja in neznanega. Izbrani odtenek tako ni zgolj aktualni oblikovalski trend, je odgovor na to, kar v današnjem svetu potrebujemo.

Če vam je omenjena vijolična barva preveč drzna, izberite manj intenziven odtenek. Letos naj bi namreč priljubljeno »milenijsko roza« (millennial pink) zamenjala nežna lila. Mehek in subtilen odtenek vijolične je zaradi svoje nevtralnosti odlična izbira za nežne poudarke v prostoru.

2. bogate nevtralne barve in topla medenina

Priljubljeni odtenki »ogljene« sive in snežne bele še vedno ostajajo, a se jim v letu 2018 pridružujejo toplejši toni. Siva z bogatimi zemeljskimi podtoni, odtenki rje, tobaka, žgane rumene in poudarki iz medenine bodo ogreli še tako hladen prostor. V času minimalizma lahko z uporabo bogatih tonov v naših domovih ustvarimo prostor bolj prijazen in manj strog.

3. veliki rožnati vzorci

Veliki rožnati vzorci, ki že dolgo cvetijo na modnih pistah in na tapiserijah v interierju, se tokrat pojavljajo v posebni obliki. Pozabite na nežne odtenke, pripravite se na osvežitev v velikih kontrastnih tonih. Skrbno izbrani dodatki v zelenomodro-zlati kombinaciji bodo nemudoma vdahnili življenje, svežino in bujnost v vaš dom.

4. mestne oaze v plasteh zelene

Botanično svetišče, ki nam ponuja občutek povezanosti z naravo, lahko vsaj za kratek čas nadomesti “naravni primanjkljaj”, ki ga prinaša življenjski slog v digitalni dobi. Kombinacija zelene barve v stilu ‘odtenek na odtenek’ nas iz mestnega vrveža nemudoma popelje v naravo. Ustvarite jo z večimi sloji zelene in teksturo, ki posnema naravo. Ne pozabite dodati še nekaj sobnega rastlinja.

5. v duhu 70.-tih

Pretekla leta, ki so minila v znamenju politične negotovosti, so na plan priklicala občutke, sorodne tistim iz sedemdesetih. Občutek nostalgije, ki ga je moč zaznati v prihajajočih trendih, oživimo z mehkim žametom, ratanom, visečimi rastlinami, udobnimi širokimi stoli ter rumeno-oranžnimi odtenki.

6. vpliv Azije

Popolna nepravilnost v slogu japonske filozofije Wabi-sabi je nastala kot reakcija na preobremenjenost množično proizvedenih dobrin in nas vodi k oživljanje starih obrtnih tehnik. Prepoznavanje lepote in harmoničnosti v preprostih naravnih oblikah vrača pomen ročno izdelanim predmetom in naravnemu procesu staranja.

7. Vsestranski beton

Za beton je bilo pričakovati, da se bo v dizajnu obdržal dalj časa. Trajen material, ki je razmeroma preprost za uporabo, se v svoji naravno svetlo sivi barvi namreč brez težav ujema z večino sodobnih interierjev. Kot material postaja priljubljen predvsem pri neobičajnih izdelkih, kot so na primer pohištvo, dekorativni dodatki, stenske obloge, pulti in tlaki.

8. Teraco

Če je lansko leto zaznamoval marmor kot eden izmed vodilnih materialov v dizajnu notranje opreme, potem je letos njegov naslednik teraco. Ključ njegove uspešnosti je moč pripisati predvsem njegovi raznovrstnosti in številnim možnostim uporabe, saj lahko zadovolji ljubitelje minimalističnih monokromatskih interierjev kot tudi tiste, ki uživajo v barvitosti in bogatih vzorcih.

9. Drznejše kuhinje

Kljub temu, da bodo bele kuhinje ostale večna klasika, je nastopil čas, da potisnemo ustvarjalne meje izven območja udobja. Drzno kuhinjsko ozadje, ročno obdelane keramične ploščice, beton ali mozaik je le nekaj od neštetih možnosti, zato poiščite videz, ki ustreza in dopolnjuje vaš osebni slog. Če so vam blizu čiste linije in minimalizem, vas bo navdušila eleganca temnejših kuhinj koherentnega videza s skrito opremo. Najbolj modne kuhinje najdemo v grafitnih odtenkih, toplih sivih in vseh odtenkih modre barve – od svetlo modre do temne mornarske.

10. Shranjevanje v stilu

Vedno večja želja po vrhunski organizaciji prostora je obudila nizke omarice in le-te prihajajo v velikem stilu. Vsestranske omarice postajajo obvezni kos pohištva, ki tokrat združujejo funkcionalnost in estetiko.

.

Mogoče vam bo všeč tudi ...