ISKANJE

Omikano ravnanje s priborom

Omikano ravnanje s priborom

Pravilno rokovanje s priborom ni tako samoumevno, kot se morda zdi. Večina je sicer dobro seznanjena s splošnim ravnanjem z žlico, nožem in vilicami, pa vendar priročniki narekujejo posebnosti, ki jih je dobro poznati. Zato smo za vas pripravili nekaj napotkov za omikano uporabo pribora. Ker z žlico običajno ni večjih težav, smo se v nadaljevanju osredotočili na uporabo noža in vilic.

Nož
Držimo ga v desni roki, pri rezanju pa ga s kazalcem pritiskamo navzdol, medtem ko s palcem in sredincem poskrbimo, da ostane varno na svojem mestu. Enako velja pri potiskanju jedi na vilice, kjer hrano z vilicami potiskamo proti nožu in ne obratno. (Samide, 32, 34)

Vilice
Če pri jedi ne potrebujemo noža, lahko vilice držimo v desni roki, v nasprotnem primeru jih imamo v levi. Primemo jih čim bližje koncu ročaja, pri rezanju pa s kazalcem nežno pritisnemo na roglje. K ustom jih vedno nosimo tako, da so rahlo nagnjene. (Samide, 35)

Odlaganje pribora
Če želimo med jedjo začasno odložiti pribor, ga na krožnik odložimo tako, kot smo ga držali: vilice levo in nož desno, z rezilom, obrnjenim navznoter. Pazimo le, da je pribor v celoti na krožniku. Stara navada, po kateri sta na robu krožnika sloneli le konici noža in vilic, se je namreč izkazala za nepripravno, saj je tako prevečkrat prišlo do neželenih madežev. (Schneider-Flaig, 39)

Omikano ravnanje s priborom

Diskretna sporočilnost
Položaj pribora omogoča tiho, a učinkovito komunikacijo z veščimi natakarji, saj jim tako lahko na preprost način sporočimo, ali smo z jedjo zaključili ali nameravamo nadaljevati. Če nož in vilice postavimo po zgornjem vzoru, smo torej naredili premor. Vzporedna postavitev noža in vilic, pri kateri je rezilo obrnjeno navznoter, sporoča, da smo zaključili. Če pa pribor zasukamo tako, kot bi šlo za urna kazalca, ki kažeta pet minut čez pol sedmo, pomeni, da smo bili z jedjo zadovoljni. (Schneider-Flaig, 38)

Omikano ravnanje s priborom

Vir:

  • Samide, M. (2004). Priročnik lepega vedenja. Ljubljana: Slovenska knjiga.
  • Schneider-Flaig, S., & Madric, I. (2010). Veliki novi bonton: Primerno vedenje za vsako priložnost. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Preberite še:

Mogoče vam bo všeč tudi ...