ISKANJE

Nad stres z likovnim izražanjem

Nad stres z likovnim izražanjem

Ste preobremenjeni? Sprostite se z likovnim izražanjem. Ustvarjanje ne zahteva umetniške žilice, prinese pa veliko blagodejnih učinkov, saj gre za neke vrste meditacijo, ki jo nudi sam kreativni proces. Začnete lahko takoj, izbirate pa lahko med mnogimi načini ustvarjanja. Poglejmo, katerimi.

1. Slikajte ob glasbeni spremljavi.

S pomočjo glasbe boste svoja čustva lažje prenesli na platno in s tem vsaj začasno pozabili na skrbi.

2. Čečkajte.

Preprosto in učinkovito. S kombinacijo črt, barv in zanimivih oblik boste ustvarili razgibane vzorce, obenem pa se občutno sprostili.

3. Slikajte s prsti.

Prav ste prebrali. Slikanje s prsti je lahko zabavno tako za otroke kot odrasle. Zakopljite v barvo in ne skrbite za nered, ampak se prepustite ustvarjanju. Naj se zabava prične.

4. Poskusite z mandalami.

Mandale so razkošne krožne oblike s simetrično ali komplementarno razporejenimi vzorci ali znaki. Ponazarjajo popolnost in celovitost, ki nas spremljata na vsakem koraku, kot meditativni simbol pa lahko pozitivno vplivajo na naše počutje. Narišete jih lahko na papir ali v pesek, lahko pa jih zložite tudi iz kamnov.

5. Rišite z zaprtimi očmi.

Če iz enačbe odstranite eno čutilo, s tem okrepite zaznavanje ostalih. Prepustite se občutkom in samo ustvarjajte.

6. Narišite nekaj ogromnega.

Pri ustvarjanju si pomagajte s celim telesom. Premikajte se po prostoru, rišite in barvajte ter preprosto uživajte. Edinstvena izkušnja.

7. Uporabite barve.

Barve velikokrat povezujemo s čustvi, zakaj si ne bi torej z njimi pomagali tudi pri ustvarjanju? Kombinirajte, režite, barvajte in lepite, sestavite jih v pravo mojstrovino.

8. Prepustite se toku.

Ne obsojajte svojega dela, s tem se samo omejujete. Raje zgrabite najbližje pripomočke in se ravnajte po svojem navdihu, brez vsakršnih zadržkov ali pomislekov. Vedno lažje gre, kajne?

9. Posezite po pomirjujočih barvah.

Narišite, naslikajte, načečkajte ali sestavite želeno umetnino in pri tem uporabljajte le tiste barve, ki na vas delujejo pomirjujoče. Stres? Kaj je to, stres?

10. Rišite v pesku.

Risanje različnih oblik in vzorcev v pesku blagodejno vpliva na naše počutje in pomaga zbistriti glavo. Pozabite na skrbi in se resnično sprostite.

11. Rišite s pomočjo metode Zentangle.

S pomočjo zabavnih risbic boste hitro pozabili na tegobe. Vaše počutje bo z vsakim vzorcem boljše.

12. Pobarvanke!

Te so pravi hit tudi med odraslimi. Z razlogom, barvanje že samo po sebi poskrbi za idealno sprostitev. Poiščite pobarvanko ali mandalo in začnite.

13. Ustvarjajte na svežem zraku.

Ne zapirajte se med štiri stene. Pojdite v naravo, prisluhnite žvrgolenju ptic, občutite prijetne sončne žarke in rišite, oblikujte ter sestavljajte po trenutnem navdihu. Sprostitev je zagotovljena.

Mogoče vam bo všeč tudi ...