ISKANJE

Mimoza za osmi marec

Mimoza za osmi marec

Praznik

Mednarodni dan žensk je dan, ko se spomnimo na pravice in položaj žensk po vsem svetu ter priznavamo njihove dosežke ne glede na narodnost, etnično skupino, politično usmerjenost in kulturne, ekonomske ali jezikovne razlike. Tradicija izvira iz delavskih gibanj na prelomu dvajsetega stoletja. Prvi mednarodni dan žena so slavili leta 1857 v New Yorku, ko so delavke iz tovarne s tekstilom stavkale proti nizkim plačam in nehumanim pogojem dela, sodobno proslavljanje pa se je uveljavilo leta 1911, ko je v požaru v tekstilni tovarni Triangle Shirtwaist Factory v New Yorku zaradi neprimernih varnostnih razmer umrlo kar 146 delavcev, od katerih so veliko večino predstavljale mlade priseljenke.

Mimoza ali srebrna akacija

V Italiji dan proslavljajo s simboličnim obdarovanjem žensk z mimozo. Izvor tradicije je nejasen, segal pa naj bi v čas po drugi svetovni vojni. Po nekaterih virih naj bi jo vzpostavila Teresa Mattei, vodja italijanskega združenja žensk. Ta naj bi francoski tradiciji, po kateri se je ženskam ob osmem marcu poklanjalo sicer precej ekskluzivnejše vijolice in šmarnice, predlagala dostopnejšo alternativo, ki naj bi simboliko približala tudi širši javnosti.

Mimoza ali srebrna akacija predstavlja znak spoštovanja do žensk in solidarnosti do zatiranih žensk po vsem svetu. V Italiji po splošni tradiciji moški z vejicami mimoze, včasih dopolnjenimi z narcisami ali drugimi cvetovi, obdarijo vse ženske v svojem življenju, pogosto pa si jo med sabo poklanjajo tudi ženske.

V duhu osmega marca, mednarodnega dneva žensk, lahko z živahnimi cvetovi mimoze popestrite tudi svoj dom. Poiščite jih na obronkih gozdov ali kar v najbližji cvetličarni. Zagotavljamo vam, da bodo prostor napolnili z dodatno mero energije in tako vam kot vašim najbližjim dali zagona za nove izzive.

Viri:
– “Women, Women’s Day, Gender, 8 March, Equality.” United Nations. United Nations, n.d. Web. 07 Mar. 2017.
– “International Women’s Day.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, 06 Mar. 2017. Web. 07 Mar. 2017.
– “The Triangle Shirtwaist Fire and International Women’s Day: 100 Years on.” The Triangle Shirtwaist Fire and International Women’s Day: 100 Years on. N.p., 08 Mar. 2011. Web. 07 Mar. 2017.
– “Blog.vinaio.com.” Blogvinaiocom 8th March International Womens Day Comments. N.p., n.d. Web. 07 Mar. 2017.

Mogoče vam bo všeč tudi ...