ISKANJE

Ločevanje odpadkov v kopalnici

Ločevanje odpadkov v kopalnici

Ko pomislimo na ločevanje odpadkov doma, imamo običajno v mislih predvsem kuhinjo in kuhinjske odpadke. Tam se namreč nabere večina odpadkov, ki jih nato ločeno hranimo in odvržemo v zunanje zabojnike. Toda doma se skriva še kar nekaj košev, na katere včasih kar malo pozabimo. To so na primer koši pod pisalnini mizami, v mladinskih sobah in še posebej – v kopalnicah. Številni odpadki tako končajo v manjšem kotnem košu za smeti, brez pozornosti na primerno razvrščanje.

In kateri so tisti odpadki, na katere moramo biti pozorni v kopalnici?

1. Papirnate brisače, papirnati robčki,  serviete

Morda menite, da sodijo papirnati robčki, papirnate brisače in serviete med mešane odpadke ali celo papir, a le-ti spadajo med biološke odpadke.

2. Lasje, vata, vatirane palčke, vložki

Lasje so tanki in nerazgradljivi, zato jih nikar ne odvrzite v stranišče – lahko se ujamejo v cevi in jih zamašijo! Zato sodijo med ostale odpadke, kamor zavžemo tudi zobne ščetke, vato in britvice.

V koš za ostale odpadke odvržemo tudi higienske vložke in plenice, ki so sicer lahko koži prijazni, a večinoma ne sodijo v biološke smeti. Sestavljeni so namreč iz vpojnih gelov, plastičnih krilc in trakov in so vse prej kot naravni.

3. Lak za nohte, spreji, embalaža od čistil

Zaradi okolju nevarnih snovi sodijo laki za nohte, spreji in embalaža od čistil med nevarne odpadke. Le-te je potrebno zbirati, odlagati, predelati ali uničiti ločeno od ostalih odpadkov. Označevanje izdelkov ali snovi z znaki nevarnosti na ovojni embalaži je zakonsko predpisano.

4. Kozmetika, izdelki za osebno higieno

Kozmetiko oziroma njene odpadke je potrebno ločiti glede na material, iz katerega je embalaža. Stekleno embalažo odvržemo v zabojnik za steklo, plastično med odpadno embalažo. To velja tudi za izdelke za osebno higieno (npr. tuba, v kateri je bila zobna pasta, sodi med odpadno embalažo).

5. Odpadna zdravila

Bodite pozorni pri odpadnih zdravilih (sirupi, tablete, posipi, ampule, mazila, injekcijske igle), saj sodijo med nevarne odpadke. Prazno embalažo tablet, ki jo sestavljata plastika in kovinska folija, odvržete v zabojnik za odpadno embalažo, ovoj iz kartona pa med papir.

 

PREDLOG:
V kopalnico dodajte manjša koša za embalažo in biološke smeti. To so lahko le manjše posodice ali bio-vrečke, ki jih nato odnesete v večje kuhinjske koše. Kopalniški odpadki običajno niso veliki, zato ne boste potrebovali preveč prostora za razvrščanje. Bolj bo priročno, lažje bo!

Nevarne odpadke shranjujte daleč od dosega otrok, na primer v kleti, če je to mogoče. Ko v vaši okolici poteka zbiralna akcija nevarnih odpadkov iz gospodinjstev, jih odnesite v primeren t.i. premični zabojnik. Lahko pa jih oddate tudi v najbižji zbirni center.

Najtežja stvar je začeti, ko pa se navadite, vam recikliranje odpadkov, pa naj bo to iz kuhinje ali kopalnice, postane povsem nekaj običajnega.

Vir:
Abecednik odpadkov, Snaga

Naslovna fotografija:
Adobe Stock
Vektorske ikone za skico:
Designed by macrovector / Freepik
Designed by macrovector / Freepik
Designed by Katemangostar / Freepik
Designed by Freepik

Mogoče vam bo všeč tudi ...