ISKANJE

Lahkotno pregrajevanje prostora

Današnji trend gradnje, kjer se bivalni prostori združujejo v večje prostore brez sten (ali t.i. open space gradnje), v večini primerov nadvse ustrezajo sodobnemu stilu življenja. Vendar včasih, zaradi pomanjkanja prostora ali zgolj po lastni želji, vseeno potrebujemo delitev na prostore ali področja, ki nam nudijo občutek intimnosti in zasebnosti. Navidezne delitve prostora, s katerimi še vedno ohranimo občutek prostornosti in jih po potrebi lahko odstranimo, so še posebej primerne za manjša stanovanja. Če namesto sten uporabimo lahkotne pregrade, lahko namreč svetloba še vedno prehaja v vse kotičke vašega doma. Za lažje urejanje doma smo za vas pripravili nekaj primerov preprostih, a učinkovitih rešitev.

1. Vrvi

Stena iz vpetih vrvi je praktična rešitev, saj jo z nekaj spretnosti lahko izdelate kar sami. Preprost in učinkovit način pregrade, ki še vedno kaže vtis sodobnosti in elegance. Obstajajo različni načini vpenjanja vrvi; uporabite jih lahko tako v dnevni sobi kot v mansardi, spalnici, otroški sobi ali kuhinji. Če vrvi uporabimo za ločevanje nivojev ali ograditev stopnišča, pa se pred tem najprej posvetujmo s strokovnjakom, saj je pri izvedbi vendarle potrebna dodatna previdnost.

2. Zelenje

Kombinacija sodobnega dizajna z zimzelenim rastlinjem bo prava paša za oči in dušo, hkrati pa boste tako v svoj prostor vnesli še nekaj svežega zraka.

3. Geometrijski knjižni regali

Knjižne police iz kovine in lesa elegantno razmejujejo prostore, hkrati pa nudijo dodatne odlagalne površine. Lahkotna geometrijska konstrukcija, na katero lahko postavite knjige, revije ali morda zgolj dekoracijo, bo vašemu prostoru dala pridih sodobne urejenosti.

4. Makrame

Makrame je tehnika izdelovanja različnih tekstilnih vzorcev, ki se izvaja predvsem z oblikovanjem vozlov. Priuči se je lahko vsak ljubitelj ročnih spretnosti. Če v vas plamti boemski duh, si lahko izdelate pleteni zastor in tako uživate v okrasju stoletja stare obrti.

5. Regal v vintidž slogu

Verjetno ste že pomislili na pregrado prostora z omaro ali knjižno polico. Kaj pa, če uporabite regal v slogu s sredine prejšnjega stoletja? Se pri vas doma skriva stara, pozabljena omara? Z malo spretnosti jo lahko domiselno obnovite in tako ustvarite pravi unikatni kos pohištva. Vaš prostor bo nemudoma zažarel v vsej svoji domačnosti.

6. Steklena stena

Uporaba stekla kot polnila predelnih sten omogoča delitev prostora brez izgube svetlobe in občutka natrpanosti. Steklene stene se lahko s svojo brezčasnostjo čudovito prilegajo skoraj vsakemu okolju.

7. Zavesa

Zastiranje oken z zavesami preprečuje neželene poglede in nam tako nudi več zasebnosti. Zakaj ne bi enake rešitve uporabili še v notranjosti in svoje prostore pregradili na nekoliko prijetnejši, mehkejši način? Lahkotna tekstilna pregrada pa lahko nadomesti tudi drsna vrata omare, saj deluje po enakem principu odpiranja in zapiranja.

8. Lesene pregrade

Prostor definirajte s posebno leseno pregrado, ki je lahko samostoječa ali vpeta v stene. Izberite vrsto lesa, ki sovpada s stilom vašega doma in tako v obliki podaljška stene ali pohištva vanj vnesite kanček topline. Na izbiro je nešteto kombinacij in vzorcev, zagotovo najdete takega, ki vam ustreza.

Mogoče vam bo všeč tudi ...