ISKANJE

Kako uporabiti tehniko “odtenek na odtenek” v vašem domu

Kako uporabiti tehniko “odtenek na odtenek” v vašem domu

Verjetno ste že kdaj zasledili fotografije interierov, na katerih je prevladovala le ena barva, a je prostor kljub temu deloval večplastno in daleč od dolgočasnega? Če boste fotografije pogledali malce bolj pozorno, boste ugotovili, kje se skriva odgovor. Občutek koherentosti, kljub številnim enobarvnim plastem, se doseže s tehniko dekoriranja “odtenek na odtenek”. Namreč izbrani osnovni barvi spreminjamo svetlost in nasičenost ter tako dobimo bogat nabor različnih barvnih odtenkov, ki jih lahko uporabimo na stenah, pohištvu ali dekoraciji. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na učinke, ki jih nudijo različne teksture in osvetlitve samega prostora oziroma opreme.

Oglejmo si nekaj načinov pristopa k temu slogu dekoriranja.

Svetla osnova s poudarki

Svetli odtenki bež barve in toplejše sive se vračajo kot osnovne barve sodobnih ambientov. Nežni barvni odtenki, ki jih lahko uporabite za stene, preproge, kavč in stole, bodo vašemu domu vdahnile občutek prefinjene elegance. Temnejši odtenki na umetninah in dodatkih pa bodo vnesli subtilne poudarke na nevtralnem ozadju.

Podobno velja tudi za druge barve. Za svežino v vašem prostoru izberite opremo v nevtralnih odtenkih in nato dodajte močnejše barve z manjšimi kosi pohištva in dekorjem. Z lahkotnim odtenkom modre na steni bo vaša spalnica ostala nevtralna, prostor pa začinite z dodajanjem dekoracije v močnejših odtenkih.

Nepričakovana privlačnost

Se vam zdi, da ni dobro mešati žive zelene z gozdno zeleno? Pomislite še enkrat. Različni odtenki zelene lahko dobro delujejo skupaj, ne glede na občutek neskladja. Z nežnimi kontrasti dodate globino, z drznejšimi odtenki pa shemo poživite. Barva zelenja, limete in smaragda v skupini lahko poživijo prostor, čeprav se nam morda zdi, da kombinacija ne bo zaživela kot celota.

Izhodišča plastenja

Občutek enotnosti lahko dosežete z usklajenostjo barve stene in pohištva, ki tako delujejo kot celota. Izhajajte iz svoje najljubše barve in prepleskajte stene in leseno pohištvo v izbranem odtenku. Lahko kot izhodišče izberete kavč ali posteljni okvir v določeni barvi in pobarvate steno za njim v sorodnem svetlejšem odtenku.

Plastenje na steni

Za dramatičen videz v vašem prostoru uporabite temno barvo stene kot barvo poudarka, nato pa izberite še dva do tri svetlejše odtenke v isti barvi.

Umetnina kot izhodišče

Povlecite navdih iz umetnosti: če imate umetniško delo ali fotografijo, ki vam je pri srcu, povlecite navdih kar iz njih. Izberite svojo najljubšo barvo, ki se pojavi v sliki in uporabite njene različice po celotnem prostoru.

Talne obloge

Če želite, da prostor deluje bolj intimno, naj barva talne obloge sovpada z barvo sten. Izbirajte med svetlejšimi in temnejšimi odtenki pohištva ali dodatkov, ki bodo poskrbeli za dodajanje dimenzije.

Mogoče vam bo všeč tudi ...