ISKANJE

Kako poživiti dnevno sobo

Kako poživiti dnevno sobo

Z nekaj barve lahko hitro poskrbite za boljše počutje. Zakaj ne bi torej svoje dnevne sobe osvežili z eno od živahnejših barvnih shem? Barva lahko v trenutku spremeni videz prostora in občutek, s katerim nas ta navdaja. Medtem ko nežne, pridušene barve ustvarjajo pomirjujoče vzdušje, živahni odtenki poskrbijo za poživljajoče in nasploh pozitivno razpoloženje.

Pri opremljanju dnevne sobe se večina idej vrti okrog optične povečave prostora, saj želimo s premišljenimi rešitvami ustvariti občutek večje prostornosti. Za prijeten in očem prijazen prostor pa lahko poskrbimo že z nekaj preprostimi strategijami. Posebno pozornost velja nameniti uporabi barv, dimenzij in oblik. Izberite opremo, ki bo poskrbela za kar največjo svetlobo in prostornost, razlika bo očitna.

Ne bojte se preizkušati novih stvari, tradicionalne predstave o videzu dnevne sobe namreč za majhen prostor velikokrat niso najboljša rešitev.

Osnova v nevtralnih barvah

Če gre za manjšo sobo, se z močnejšimi odtenki omejite na samo eno steno. Pri opremljanju je ena od najbolj priljubljenih idej uporaba nevtralnih barv na stenah, tleh in stropu. Paleta belih, sivih ali bež odtenkov bo stene navidez potisnila nazaj in tako optično povečala prostor. Nežne barve z odbijanjem svetlobe poskrbijo tudi za občutno svetlejši prostor, poleg tega pa mu dajo tudi občutek prefinjenosti in ustvarjajo pomirjujoče okolje.

Medtem ko nevtralne barvne sheme nudijo prazno platno za ustvarjanje, tudi učinkov barv ne gre zanemariti. Različni odtenki nas lahko poživljajo ali pomirjajo, naša izbira pa se odraža tudi na nas samih. Barve, ki jih najdemo v naravi, kot na primer nebesno modra in listnato zelena pomirjata, medtem ko nas rdeča stimulira, rumena pa poživlja. Zato dovolj odlašanja, v svoj dom z barvo sončnic spustite tudi nekaj sončnih žarkov ali posezite po drugih barvah, ki so vam posebej pri srcu. Dodatno mero energične barvitosti uravnovesite s hladnejšo, sodobnejšo osnovo v nežnih odtenkih sive, bež ali modre in s tem dodatno izpostavite žive barve. Glavno vlogo naj prevzame sedežna garnitura, pri ostalem pohištvu pa se držite minimalizma.

Lahkotno pohištvo in dodatki

Pri nakupu pohištva upoštevajte tudi njegovo vizualno težo, ki temelji na velikosti, barvi in obliki. Izberite klubske mizice, ki so videti lahkotnejše, saj bodo masivnejše škatlaste oblike navidez pomanjšale prostor. Namesto temnih posegajte po bledih ali živahnih odtenkih. Bodite pozorni na velikost preproge, ki je odvisna od pozicije pohištva in velikosti dnevne sobe. Kako izbrati idealno velikost preproge v dnevni sobi si preberite tukaj.

Za majhne sobe so odlična izbira tudi police na vrveh, na katere lahko zložite kar nekaj stvari in tako ohranite lahkoten videz prostora.

Postavitev okvirjev

Za okras lahko uporabite prazne okvirje, ki jih domiselno pritrdite na steno. Poiščite odslužene okvirje za slike ali celo ogledala, ki že dolgo pozabljeni ležijo na podstrešju, in si z njimi pomagajte pri ustvarjanju imenitne stenske dekoracije. Pustite domišljiji prosto pot; uporabite okvirje najrazličnejših barv in velikosti in iz njih sestavite navdihujočo umetnino.

Čeprav se ta pristop lahko sprva zdi nenavaden in nepopoln, vam nudi možnost naknadnega dodajanja drugih zanimivih kosov dekoracije, na katere boste morda naleteli v prihodnosti. Prazni okvirji so namreč srednja pot med željo po takojšnji dekoraciji stene in možnostjo naknadne izpopolnitve ob morebitnem odkritju kosa, ki ga resnično obožujete.

Oglejte si še:

 

Mogoče vam bo všeč tudi ...