ISKANJE

Kako popestriti prazno steno?

Kako popestriti prazno steno?

Ko se soočamo z dolgočasno prazno steno, jo najpogosteje kar prepleskamo, nanjo morda obesimo še sliko ali grafiko, ki jo imamo pri roki, in o tem ne razmišljamo (pre)več. Gre za preprosto rešitev, ki pa vsekakor ni najvznemirljivejša. Poglejmo si načine, na katere lahko tista pozabljena stena končno zadiha v novi, osveženi podobi.

1. Stenska galerija z Instagram fotografijami

Uokvirite svoje najljubše Instagram fotografije in jih obesite na steno. Izbirate lahko med različnimi postavitvami, s katerimi v sobi ustvarite popolnoma drugačno vzdušje. Za možnosti postavitve si preberite članek, v katerem smo te raziskali tudi sami.

2. Vintidž tabla iz filca

Sporočilne table iz filca ponovno postajajo velik hit, le da jih namesto v restavracijah zdaj vse pogosteje najdemo v sodobno opremljenih stanovanjih. Priključite se trendu in si jih omislite tudi sami, nanje pa dnevno pripenjajte domiselna motivacijska sporočila, prilagojena trenutnemu počutju.

3. Lestev

Preprosta, a zelo pripravna rešitev. Poleg tega, da bo služila za nadvse priročno odlagalno površino, bo vaš dom obogatila z vedno dobrodošlim občutkom domačnosti.

4. Ogromne družinske fotografije

Naši najbližji so naše največje bogastvo. Ujemimo jih v objektiv in razvijmo velike fotografije, ki jih nato obesimo na ali prislonimo ob steno. Tako bomo prostor polepšali z drobnimi utrinki, ujetimi v času, in fotografije svojih najbližjih razstavili kot prave umetnine.

5. Stenska umetnina iz ovojnega papirja

Ste našli čudovit ovojni papir, s katerim bi najraje oblepili celo stanovanje? No ja, morda to ni ravno najboljša ideja. Lahko pa urežete ustrezno velik kos papirja, ga na vrhnji in spodnji strani zaključite z dekorativnima paličicama ali deščicama ter novonastalo umetnino obesite na steno. Preprosto in prikupno.

6. Tapete

Steno polepite z vpadljivimi tapetami, ki bodo odlično dopolnile vašo notranjo opremo. Tako boste prostoru dali dodatno dimenzijo, hkrati pa vanj vnesli nekaj barve. Skupaj s skrbno izbranim dekorjem lahko v sobi ustvarite edinstveno vzdušje, ki bo poskrbelo za dobro počutje vas in vaših najbližjih.

7. Kolaž fotografij

Steno polepite z najljubšimi fotografijami – in iz njih naredite pravo tapeto. Za najboljši učinek fotografije obdelajte s podobnimi nastavitvami in na njih izpostavite enako ali podobno barvno shemo. Na ta način lahko hkrati popestrite steno in razstavite svoje najljubše življenjske utrinke.

8. Prazni okvirji

Za preprosto, a korenito spremembo lahko poskrbijo tudi prazni okvirji za slike. Poiščite jih v najrazličnejših oblikah in barvni shemi, ki ustreza vaši opremi. Na steno jih obesite v poljubni postavitvi. Nekaj možnosti postavitve si lahko ogledate tukaj.

9. Veliko ogledalo

Za manjše prostore je morda dobra izbira veliko ogledalo, saj to optično poglobi prostor, če je uokvirjeno, pa hkrati deluje kot slika. Ker odbija svetlobo, bo poskrbelo za svetlejši prostor in prijetnejše vzdušje.

10. Uokvirjeni kosi blaga

Podobno kot ovojni papir lahko uokvirite tudi izbrane kose blaga, ki jih nato obesite na steno. Izbirate lahko med najrazličnejšimi barvami, vzorci in teksturami. Vam v omari leži star, morda malce obrabljen prt, ki ga ne uporabljate več, a vam ga je vseeno škoda zavreči? Zdaj veste, kaj storiti.

11. Zbirka ogledal

Na steno pritrdite več manjših ogledal različnih oblik in velikosti. Za najboljši videz izberite ogledala podobnih ali enakih barv, saj se bodo tako ta smiselno povezala v zaokroženo celoto. Za elegantnejšo podobo predlagamo okvirje v zlatih, srebrnih ali bronastih odtenkih.

12. Črke

Uporabite črke. Za bolj dinamičen videz predlagamo kombinacijo različnih barv, velikosti in materialov ter dvo- in tridimenzionalnih črk, ki jih lahko tudi uokvirite. Za še sodobnejši videz manjše črke dopolnite z eno večjo, ki bo med njimi odločno izstopala.

13. Barva z magnetnim delovanjem

Galerijo ustvarite kar v svoji dnevni sobi in v njej razstavite slike in druge umetnine svojih otrok. Uporabite lahko kar magnetno barvo. Del stene, ki ga boste namenili galeriji, prepleskajte z magnetno barvo, nato pa še z dodatnim nanosom želene barve. Predlagamo barvo, ki je za odtenek temnejša od preostalega dela stene, ali takšno, ki dopolnjuje barvno shemo prostora. V galeriji razstavite nekaj že uokvirjenih slik, dodatne stvaritve pa lahko vaši otroci z magnetki pripnejo kar sami.

14. Pletene košare

Za sproščen podeželski videz lahko na steno obesite kar pletene košare. Te bodo steno popestrile z rustikalnimi vzorci in prijetnimi naravnimi materiali, hkrati pa ji dodale nekaj teksture in topline.

15. Uporabite police

Na steno pritrdite police. Nanje lahko postavite kar koli želite; vse od slik, kipcev in knjig do krožnikov, skodelic, vaz ter takih in drugačnih rastlin. Pazite le, da celotna podoba sovpada z videzom prostora in mu vtisne vaš osebni pečat.

16. Stenske nalepke

Tako je, s stenskimi nalepkami lahko hitro in preprosto polepšate vsako površino, naredite pa jih lahko kar sami. Kako? Iz samolepilne folije izrežite poljubne oblike in jih v želenem vzorcu prilepite na steno. Razlika bo očitna.

17. Krožniki

Zdaj lahko končno razstavite čudovito zbirko krožnikov, ki je doslej ždela vaši omari. Naj gre za set enakih ali skupek različnih krožnikov, vaš prostor bo v vsakem primeru zasijal v popolnoma drugačni luči. Za sodobnejši videz jih dopolnite s kakšno črko ali uokvirjeno fotografijo.

18. Ustvarjalna površina

Steno spremenite v ustvarjalno površino in nanjo pritrdite motivacijska sporočila, fotografije ali zanimive izrezke iz časopisov in revij. Tako boste lahko na enem mestu zbirali material, ki vam bo v navdih pri nadaljnjem ustvarjanju. Pritrdite ga direktno na steno, pri čemer se lahko omejite s praznim okvirjem, ali pa celotno steno najprej oblecite s pluto in si tako zagotovite ogromno ustvarjalno desko z umetniškim pridihom.

19. Knjige

Ste si po tihem vedno želeli imeti svojo knjižnico, pa zanjo nimate dovolj knjig, sploh pa ne dovolj prostora? Zdaj jo lahko v manjšem obsegu ustvarite kar na prazni steni. Nanjo pritrdite police, jih napolnite s knjigami in domača knjižnica je pripravljena.

20. Velike ure

Običajno uro lahko zamenjate s takšno, ki se razprostira čez celo steno. Potrebujete urni mehanizem s kazalci in številke. Te so lahko enakih ali različnih barv, oblik in dimenzij, eksperimentirate pa lahko tudi z materiali. Veselo na delo, pustite domišljiji prosto pot.

Mogoče vam bo všeč tudi ...