ISKANJE

Idealna velikost preproge v dnevni sobi

Idealna velikost preproge v dnevni sobi

Preproge pomagajo definirati sobo, zato morate biti pri izbiri pozorni na prostor, ki ga imate na voljo, pohištvo, s katerim jo je treba uskladiti, in, kar je najpomemembnejše, povezavo in ravnovesje med obema. Preden se odpravite po nakupih, s pomočjo časopisnega papirja ali zaščitnega traku na tleh začrtajte idealno velikost preproge in preverite, kako bi bila ta videti v kombinaciji z vašim pohištvom. Če ste v dvomih, izberite večjo, saj jo lahko ob prevelikih dimenzijah skrijete pod pohištvo, medtem ko z manjšo ne morete napolniti prostora. Preverite, kako lahko izberete takšno preprogo, da boste z njo osmislili svojo dnevno sobo.

Glede na pozicijo preproge in velikost prostora

Za izbiro preproge obstaja veliko pravil, med katerimi si jih veliko tudi popolnoma nasprotuje. Vseeno pa s poznavanjem različnih pravil lažje izberemo tisto, ki se nam zdi najprimernejše in najučinkovitejše za ustvarjanje želenega videza.

1– vse noge na preprogi; 2– sprednje noge na preprogi; 3– preproga pred kavčem

Pri večjih dnevnih sobah se izogibajte uporabi manjših preprog (3), saj bodo te pohištvo optično odrinile k steni, same pa bodo kot manjši otočki plavale na sredini prostora. Obstajajo seveda tudi izjeme. Če gre na primer za preprogo umirjene barve, lahko takšna postavitev dobro deluje, a vam je v večini primerov ne priporočamo. V zelo velikih sobnih prostorih potrebujete ogromno preprogo (1), ki bo zapolnila prostor in v njem ustvarila intimnejše vzdužje.

Če imate veliko prostora in ogromne kose pohištva, izberite prav takšno preprogo (2), a jo postavite le pod sprednje noge sedežnih garnitur. Tako se bo preproga povezala s pohištvom, vi pa boste lahko prostor zapolnili brez uporabe večjih in dražjih preprog.

V manjših prostorih priporočamo uporabo manjših preprog (3), ki jih od sedežnih garnitur ločimo z ozkim pasom tal. Tako je soba videti lahkotnejša in prostornejša, hkrati pa na ta način sedežno garnituro vidno ločimo od klubskih mizic.

V ozkih in podolgovatih sobah pogosto kraljujejo dolge sedežne garniture. V takšnih primerih bodite pozorni na to, da se preproga razprostira po celi dolžini garniture in ob straneh ostane nekaj dodatnega prostora. Za bolj abstraktno vzdušje zofo postavite tik ob rob preproge.

Preproge v plasteh

Preproge v plasteh so dobrodošla osvežitev, ki obenem definira prostor in ustvari srce sobe. Ta trik zahteva 2 do 3 preproge: eno veliko, ki bo služila kot podlaga, in eno do dve manjši preprogi vpadljivega videza. Velika preproga (uporabite lahko takšno iz jute) zapolni prostor, vrhnji preprogi pa prijetno vabita v samo središče sobe. Vpadljive preproge običajno navdušujejo z živimi barvami in umetniškimi vzorci, pa naj gre za tradicionalne ali etnične preproge, preproge z geometrijskimi vzorci ali imitacije živalskih kož. S preprogami v plasteh prostoru dodate globino in teksturo ter v njem ustvarite občutek prijetne in vabljive domačnosti.

Takšna rešitev je odlična tudi za primere, ko bi se več samostojnih manjših preprog izgubilo v prostoru, medtem ko kombinacija vseh ustvari učinek ene večje preproge in prostor napolni s toplino.

Mogoče vam bo všeč tudi ...