Sestavine:
60 g bazilikinih lističev
60 g parmezana
0,6–1,2 dl olivnega olja
45 g pinjol ali indijskih oreščkov
ščepec soli
2 stroka česna
Postopek:
1. Bazilikine lističe oprhamo pod tekočo hladno vodo in temeljito posušimo.
2. Česen olupimo. Parmezan drobno naribamo. Pinjole prepražimo v ponvi.
3. V mešalniku enega za drugim zmeljemo pinjole, bazilikine lističe s soljo in česen.
4. Med mešanjem postopoma prilijemo toliko olivnega olja, kolikor ga potrebujemo za želeno gostoto. Naposled dodamo še nariban parmezan in razmešamo v gladko omako.
Iz zapisanih sestavin pripravimo približno 285 gramov pesta.
Predlog za serviranje:
Rezine kruha premažite z olivnim oljem in popecite na žaru. Ko se ohladijo, vsako rezino kruha premažite z dvema žlicama pesta (odvisno od velikosti rezine) in servirajte na leseni deski za rezanje. Okrasite s češnjevim paradižnikom in ščepcem naribanega sira.
Adobe Stock