ISKANJE

Inspiracijski kolaži za odkrivanje vaših želja

Inspiracijski kolaži za odkrivanje vaših želja

Kolaž lahko služi kot pripomoček pri različnih kreativnih procesih. Oblikovalci tehniko sestavljanja različnih elementov uporabljajo v predstavitvah svojih zamisli, lahko pa služi tudi kot ključ za prepoznavanja vaših osebnih interesov in sloga. Z urejanjem inspiracijskega kolaža boste namreč lažje povzeli določeno vzdušje, priklicali občutke ali prepoznali lastne želje.

Ljudje običajno lažje opisujemo druge kot same sebe, zato je odkrivanja svojega jaza pomembno, saj boste brez poznavanja vaših potreb in želja težko izbrali smer, ki bi jo želeli peljati v vašem interieru. S pomočjo vašega inspiracijskega kolaža boste morda hitreje prepoznali barve in stil dekorja, ki ga želite uporabiti v vašem domu, predvsem pa vzdušje, ki ga želite ustvariti. Lahko vam služi kot osnova za usklajevanje vaših želja z arhitektom / notranjim oblikovalcem ali pa vam je zgolj v pomoč pri ugotavljanju lastne smeri glede dekoracije doma.

1. Spletne knjižnice fotografij

Začnite z zbiranjem spletnih povezav in slik, za katere menite, da so v skladu z vašo vizijo. Na začetku ne bodite preveč izbirčni. Zbirko boste namreč lahko uredili kadarkoli kasneje. Ustvarite svoj Pinterest profil in označujte fotografije, ki vam prikličejo določen občutek ugodja – brez pretiranega analiziranja.


Bogat nabor fotografij na spletu naj vam služi kot odskočna deska za razmišljanje

2. Pogled izven okvirja digitalnega sveta

Posnemite vse, kar vidite in vas navdihne
Telefoni so postali naši zvesti sopotniki v vsakdanu, zato so idealni za beleženje in shranjevanje idej. Ne iščite popolne fotografije za objavo na vašem instagram profilu, ampak ujemite čarobni sončni zahod, napis na prometnem znaku ali vzorec tlakovanja, ki bo shranjen samo v vaš osebni ispiracijski arhiv, zato ne bodite preveč strogi glede kvalitete fotografije. Bistvo je, da ujamete spomin na čustvo, misel, predmet ali dogodek.

Pravi navdih se skriva v resničnem svetu, je povsod okoli nas, le potrebno se je naučiti, kako dobro opazovati in biti vse čas na preži.


Opazujte svet ter črpajte inspiracijo iz narave in okolice

Prava čustva s pravimi predmeti 
Iz morja prinesite školjko, ki vas spominja na čudovito poletje in plažo. Kos blaga v barvi, ki vam je pri srcu, je ravno tako lahko pomemben kos sestavljanke. Shranjujte torej manjše predmete, ki vam prikličejo spomin ali občutek ugodja.

3. Moč besed in tipografije

Ne prezrite moči nekaj izoliranih besed ali posameznih črk. Izbrane besede so lahko dobri poudarki in ustvarjalci drame, saj že samo slog pisave lahko navdihne razpoloženje. Besedila pri inspiracijskem kolažu uporabljajte zmerno, predvsem za izražanje koncepta ali povezovanje vseh svojih idej skupaj.


Besede in njihov pomen lahko igrajo ključno vlogo pri končni podobi vašega inspiracijskega kolaža

4. Iz zbiratelja v kustosa

Iz slik in predmetov, ki ste jih zbrali, pripravite razstavo. Pri tem poskušajte povezati pomen posameznik slik in poiščite njihovo sinergijo s pomočjo vprašanja, ki si ga zastavite. Če iščete rdečo nit za osvežitev vaše spalnice, potem naj bo vaše vodilo vprašanje:

Kakšen občutek želim doživeti, ko vstopim v spalnico?

V skladu z vprašanjem, sestavite kolaž občutkov in misli. Če vam je ljubše delo z računalnikom, sestavite digitalni kolaž, še bolje pa je, če fotografije natisnete in jih skupaj s predmeti postavite na večji list papirja ali kartona. Kompozicijo fotografirajte in ta naj vam s svojim naborom vzorcev, poudarkov in barvami služi kot nakupovalni listek.

VZORČNI PRIMER INSPIRACIJSKEGA KOLAŽA

Skrbno izbran inspiracijski kolaž vam bo v veliko pomoč pri odkrivanju vaših želja, ki jih boste s pomočjo arhitekta ali sami smiselno prenesli v prostor

VZORČNI PRIMER SPALNICE

Končni izgled vašega doma bo izražal vašo osebnost

5. Zabavajte se

Celoten postopek ustvarjanja inspiracijskih kolažev mora biti v prvi vrsti zabaven, saj vam lahko nudi pobeg iz vsakodnevnih obveznosti v domišljijski svet. Ko boste s končnim izborom zadovoljni, bo ob prenosu vaše vizije v interier le-ta zaživel v pravem vzdušju.

Mogoče vam bo všeč tudi ...