ISKANJE

Domiselno shranjevanje v kuhinji

Domiselno shranjevanje v kuhinji

Kuhinja je eden izmed prostorov, kjer lahko hitro zavlada kaos, saj v njej shranjujemo vrsto svežih in različno pakiranih živil, take in drugačne pripomočke ter posodo najrazličnejših vrst in oblik. Zato smo za vas poiskali nekaj domiselnih rešitev, s katerimi bo vaša kuhinja vedno videti kot iz škatlice.

1. površina za obešanje

Lesena plošča z luknjicami ali kovinska plošča za obešanje orodja, obe lahko nudita priročen sistem za vpenjanje posode in ostalih kuharskih pripomočkov. Izberite dimenzijo, ki ustreza vašim kuhinjskim površinam, pritrdite ploščo na steno z distančniki, pripravite kljukice za obešanje in končno uredite posode na novo kuhinjsko steno.

2. pletene košare

Pletene košare prostoru dajejo pridih domačnosti, hkrati pa so še zelo praktične. Vanje lahko pospravite rezalne deske, pa tudi pekače in mrežne rešetke iz pečice.

Pletene košare manjših dimenzij so nadvse primerne za shranjevanje dodatkov, začimb ali kuhinjskih krp. Lahko jih postavite na polico ali skrijete v predal, ob jedi pa jih prestavite kar na mizo.

3. plastične košare

Brskanje po zamrzovalni omari in iskanje zamrznjenih jedi je lahko prava nočna mora. Zato poleg ustreznega označevanja živil uvedite še sistem za urejeno shranjevanje. To lahko najlažje storite s plastičnimi košarami. Poiščite ustrezno velike košare, vanje sistematično zložite hrano in žanjite navdušenje celotne družine.

Plastične košare so primerne tudi za shranjevanje čistil. Običajno jim v kuhinji pripada mesto pod umivalnikom, zato je dobra organizacija ključna za urejenost. Pripomočke za čiščenje shranjujte v košarah na dnu omarice, na vrhu pa pritrdite nosilec za zavese in nanj obesite čistila s pršilko.

4. parilniki iz bambusa

Parilnik je v kuhinji vsestransko uporaben pripomoček. Poleg priprave raznovrstnih jedi, odtajevanja in pogrevanja hrane je nadvse primeren tudi za shranjevanje čebule in česna, ki ju je za dolgo obstojnost priporočljivo hraniti v zračnih posodah, pri sobni temperaturi. Parilnik položite na krožnik ali pladenj, vse skupaj pa postavite na kuhinjsko površino na dosegu roke.

5. stekleni kozarci za shranjevanje

Poleg različnih živil lahko v steklenih kozarcih s pokrovom shranjujete tudi pribor in različne kuhinjske pripomočke. Papirnati modelčki za »mafine« bodo tako ostali nepoškodovani, plastične žličke pa bodo vedno shranjene na istem mestu.

Kako iz kozarca za vlaganje izdelati prikupne posode za shranjevanje si preberite tukaj.

6. pladnji

Pladnje iz različnih materialov lahko uporabite za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov, začimb in dodatkov. Med kuhanjem lahko pladenj prenesete do kuhalne plošče, nato pa ga postavite nazaj v omaro ali na pult. Tako bodo vaše kuhinjske površine ves čas urejene.

7. Pisarniški pripomočki

Vam shranjevanje papirja za peko in aluminijaste ali plastične folije povzroča preglavice? Pomagajte si s škatlami za registratorje. Vanje lahko zložite tudi manjše plastenke in steklenice za vodo in tako red vzdržujete tudi v omarah.

Mape iz trših materialov lahko pritrdite na notranjo stran vrat kuhinjskih omaric. S tem pridobite dodatno shranjevalno površino za manjše kuhinjske potrebščine ali pokrove plastičnih posodic. Preden jih dokončno pritrdite pa ne pozabite preveriti, če se bodo vratca lahko neovirano zapirala.

8. Shranjevanje v nivojih

Če imate v kuhinjskih omaricah velik razmak med policami, poiščite rešitve, ki bodo omogočale nivojsko shranjevanje. Na kozarce postavite pladenj in tako pridobite dodaten nivo površine za shranjevanje, podobno pa lahko storite tudi s kavnimi skodelicami, ki jih skupaj s podstavki preprosto zložite eno na drugo.

9. Keramični lončki

Shranjevanje v stilu! S prikupnimi keramičnimi lončki bodo kuhinjski pripomočki postali del dekorja. Izberite barvo, ki bo dopolnila barvno paleto vaše kuhinje ali kuhinjski pult poživila v vašem najljubšem odtenku.

10. Večnadstropni pladnji

Če vam primanjkuje shranjevalnih površin, je odlična rešitev uporaba večnadstropnih pladnjev. Z njimi si lahko ustvarite pravi kavni ali čajni kotiček, če jih uporabite za shranjevanje sadja, pa zraven dodajte še nekaj začimbnic in si tako izdelajte pravi terasasti vrt.

Vir naslovne slike: Designed by mrsiraphol / Freepik

Mogoče vam bo všeč tudi ...