ISKANJE

Dodatki za dom iz uničenih otroških kavbojk

Dodatki za dom iz uničenih otroških kavbojk

Otroci hitro rastejo in včasih se nam zdi, da so oblačila, ki smo jih ravnokar kupili, že premajhna. Dobro ohranjena oblačila sicer shranimo za mlajše člane družine ali jih podarimo drugim, a kaj storiti s tistimi oblačili, ki so popolnoma klonila otroškemu direndaju? Kadar so luknje prevelike ali madeži nikakor ne izginejo, občajno hlače res niso več primerne za uporabo.

uporabni dodatki za dom iz jeansa – otrok

Plazenje, skakanje in ostale otroške igre hitro pustijo sledi na hlačnicah. Adobe Stock

Pa vendar obstaja nekaj rešitev, kako reciklirati otroške hlače, čeprav so uničene. Jeans je namreč nadvse hvaležen material za raznovrstno ponovno uporabo. Namesto, da jih takoj odvržete v smeti, izdelajte dodatek za vaš dom. Pripravili smo šest predlogov, ki so preprosti za izdelavo, zato vam pri delu lahko pomagajo otroci.

1. Shranjevanje daljinskih upravljalnikov

Vam je vprašanje “Kje je daljinec?” morda znano? Nenehno iskanje pod blazinami in odejami je moteče, zato je daljinske upravljalnike dobro shranjevati vedno na istem mestu. Žepki otroških kavbojk so ravno prav veliki, da so vam v pomoč pri shranjevanju. Na okrasno blazino z lepilom za tekstil prilepite en, dva ali tri žepke – toliko, kolikor jih potrebujete za vse vaše daljinske upravljalnike.

uporabni dodatki za dom iz jeansa – shranjevanje deljincev

Dekoraca

2. Podstavki za posodo

Če imate na voljo več odsluženih kavbojk ali oblačil iz jeansa, je naslednja rešitev ravno pravšnja za vas. Iz hlačnic izdelajte krožne podstavke in jih uporabite za odlaganje skodelic z vročim čajem ali vroče posode. Izdelava vam bo sicer vzela nekaj časa, a končni izdelek bo navdušil vaše najbližje.

Postopek: Na zadnjo stran hlačnic s pomočjo ravnila in pisala narišite enakomerne trakove, ki jih nato izrežete. Trakove na dveh delih prepognite in zalikajte z likalnikom. Prepognjene trakove pričnite navijati enega za drugim v obliki polža in jih prirdite skupaj s silikonskim lepilom. Če imate na voljo jeans različnih barv, kombinirajte in ustvarjajte različne krožne vzorce, vse dokler ne dosežete željeno velikost podložke.

uporabni dodatki za dom iz jeansa – podložke

Dekoraca

3. Torbica za polnenje telefona

Polnenje baterije mobilnega telefona je skoraj vsakodnevna nuja, zato lahko polnilnik štejemo že kot del ‘nepotrebne dekoracije’. Namesto tega, si raje uredimo mesto za polnenje, ki bo dopolnjevalo dekor našega doma.

Postopek: Žep odrežite in na zgornji del pritrdite vrvico, ki je lahko iz spodnjega dela kavbojk, lahko pa uporabite kakršno koli drugo vrvico. Žepek opremite s poljubno dekoracijo, ki je v slogu opreme vašega doma.

uporabni dodatki za dom iz jeansa – torbica za polnenje telefona

Dekoraca

4. Stenski organizator

Žepke lahko uporabite za shranjevanje različnih stvari. Izdeljate stenski organizator, ki vašim otrokom pomaga pri shranjevanju šolskih potrebščin ali pa pritrdite več žepkov in vanj pospravite vaša ličila.

Postopek: Uporabite trši pogrinjek, lahko iz plute, na katerega pritrdite željeno število žepkov. Organizator obesite na steno s pomočjo obešalnika za hlače.

uporabni dodatki za dom iz jeansa – stenski organizator

Dekoraca

5. Držalo za natikače

Če ste iz žepkov pripravili katero od zgornjih rešitev, lahko hlačnice uporabite za shranjevanje natikačev. Otroci bodo z veseljem pospravili svoje natikače v svoje stare hlačnice. Obešalnik lahko odnesete tudi na kampiranje in ga obesite v šotor ali bližnje drevo.

Postopek: Iz delov hlačnic, ki niso poškodovani izrežite  žepke in jih pritrdite na podlago iz filca. Za obešanje si pomagajte z obešalnikom, na katerega zavihate filc podlago in jo zalepite z lepilom za tekstil ali silikonskim lepilom.

uporabni dodatki za dom iz jeansa – držalo za natikače

Dekoraca

6. Okrasna vaza za cvetje

Šopek cvetja ali pa nekaj travniških bilk, ki vam jih prinese otrok, so najlepše darilo. A za vsak šopek potrebujete vazico. Kaj storiti. če je vaša vaza prevelika ali pa je sploh nimate? Cvetje preprosto vstavite v navaden kozarec za vodo, nato pa ga dekorirajte z jeans ovojem iz hlačnic.

Postopek: Odrežite spodnji rob kavbojk in vanj vstavite kozarec s cvetjem. Spodnji rob spodvihajte in vse skupaj postavite na polico. Da bo cvetje lepo razporejeno, si preberite kako urediti šopek cvetja v vazi.

Bodite torej ustvarjalni, razveselite otroke z vašimi izdelki in jih hkrati navdušite nad ponovno uporabo izdelkov.

uporabni dodatki za dom iz jeansa – vaza

Dekoraca

SaveSave

Mogoče vam bo všeč tudi ...