ISKANJE

Diy Gingham tapeta za poživitev stene

Diy Gingham tapeta za poživitev stene

Modni navdušenci so nenehno v koraku s najnovejšimi modnimi smernicami, le-te pa se običajno dotikajo in prenašajo tudi v svet dekorja. Karirast vzorec, ki mu angleščini pravimo »buffalo check«, je skozi leta že večkrat kraljeval na modnih pistah, zadnje čase pa je priljubljena predvsem njegova sorodna verzija imenovana »gingham«. Razlika se skriva v podrobnostih izdelave in razvoju, saj je »gingham« nekakšne vrste predhodnik karirastega »buffalo« vzorca.*

Karirast vzorec v interieru

Uporaba vzorca v interieru ni nova, pravzaprav gre za stoletja star vzorec, katerega brezčasna lepota navdušuje generacije oblikovalcev in dekoraterjev. Preprost, a očarljiv vzorec, ima zanimivo zgodovino in raznoliko uporabo v današnjem svetu. Lahko nastopa v poljubnih barvah in v različnih stilih, tako tradicionalnih kot sodobnih ambientih. Najbolj pogosta je kombinacija črnih, belih in sivih kvadratov, ki nudi brezčasnost predvsem ljubiteljem monokromatskega stila. Vzorec se pogosto pojavlja kot podlaga (tlaki) ali ozadje (tapete), priljubljen pa je tudi na blazinah, prtih in drugih dodatkih.

DIY tapeta za poživitev bele stene

Zdi se torej, da trend zaporedja kvadratov v oblikovanju in modi še vedno ne gre nikamor, zato si brez zadržkov omislite popestritev interiera s kombinacijo temno-svetlih kvadratov na vaši steni. Če vas moti praznina na kateri od vaših sten, je zanimiva alternativa okvirjenim slikam tudi doma izdelana tapeta v priljubljenem vzorcu.

Potrebujete:

– samolepilne nalepke v črni, sivi in svetlo sivi barvi
– olfa nož ali škarje
– ravnilo za lažje pritrjevanje nalepk (ali gladilka)
– vodno tehtnico

Postopek:

Izmerite del stene, ki bi ga radi prelepili in ga delite na poljubno število kvadratov. Lahko izberete večje ali manjše oblike. Nato pripravite nalepke v treh različnih odtenkih. Na hrbtni strani samolepilnih nalepk je mreža, s pomočjo katere boste lažje izrezali kvadrate v željeni velikosti.

Izrezani kvadrati morajo biti enakih dimenzij in v treh odtenkih: črna, temno in svetlo siva. Na steno začrtajte osnovno linijo, ki bo služila kot izhodišče za vzorec. Pri tem si pomagajte z vodno tehtnico, da bo linija pravokotna na tla.

Počasi odlepite črni kvadrat in ga pritrdite na steno. Pri tem si pomagajte z ravnilom ali pa posebno gladilko za glajenje samolepilnih nalepk. Na vrhu črnega kvadrata pritrdite temno siv kvadrat, desno od črnega kvadrata pa pritrdite svetlo siv kvadrat.

Postopek nadaljujte do želene višine in dolžine. Bodite zmerni in ne pretiravajte, naj bo linija vzorca omejena na manjšo dimenzijo, saj je učinek dosežen že z manjšo površino. Vzorec lahko uporabite na primer v jedilnici, predsobi ali otroški sobi.

*»GINGHAM« (ČRTAST) VZOREC
Poimenovanje »gingham« izhaja iz Malezijske besede »genggang«, kar pomeni »črtast«. Vzorec je svojo luč uzrl že 500 let nazaj in se še danes pojavlja v beli in eni dodatni barvi. Preja za »gingham« vzorec je barvana pred samim tkanjem. Prav tako se preja (barvana in bela) uravnoteženo križa na poseben način, in sicer tako, da se ustvari lahkotna tekstura na obeh straneh, zaradi česar je tkanina reverzibilna. »Gingham« vzorec torej nastane s pravokotnim križanjem podolžnih in prečnih niti.

Danes nemalokrat pride do enačenja »gingham« in »buffalo« vzorca. Razlog za to tiči v spremembah, ki so se zgodile v 18. stoletju s premikom na zahod. V Angliji in ZDA so namreč zaradi brutalnega finančnega upada prenehali s proizvodnjo »gingham« vzorca in prevzeli značilni karirasti vzorec, ki je vse do danes postal eden najbolj prepoznavnih vzorcev na svetu.

»BUFFALO CHECK« (KARIRAST) VZOREC
Svoje začetke je pridobil v 18. stoletju na Škotskem. Vzorec je sestavljeni iz večjih kvadratkov, običajno v črni in rdeči barvi.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Mogoče vam bo všeč tudi ...