ISKANJE

Barvni poudarki v interieru

Barvni poudarki v interieru

Previdnost pri izbiri barvnih kombinacij ni nikoli odveč. V kolikor se zgodi, da prostor nikakor ne zaživi v pravi meri, razmislite o poudarku, ki bo pregnal monotonost. Vendar bodite previdni, da poudarek ne prevzame dominantne v prostoru. Njegova naloga je le, da doda globino in homogenost barvni kompoziciji vašega doma.

Očem skriti poudarki

Poudarki so lahko večino časa skriti in vas razveseljujejo le občasno. Takšna rešitev morda ustreza tistim, bolj zadržanim v celostni podobi interiera. Naj vam nasmeh na obraz nariše drzna tapeta v vaši pohodni garderobni omari ali barvita notranjost vaše kuhinjske omarice. To bo vaša mala skrivnost.

Dodajanje globine

Močnejši detajli so lahko so skriti v barvni shemi in jo zgolj dopolnjujejo. Temnejši odtenek iz obstoječe barvne sheme bo poživil preostale barve v vaši nevtralni shemi. Močnejša barva, ki ne sega čez vašo očesno linijo, bo v prostoru delovala manj intenzivno.

Barvna poživitev

Za poživitev vašega doma bo morda že zadostovalo, če boste izbrano barvo umestili v manjših količinah. Barvo uporabite pri kosih pohištva, opreme ali posameznih stenah.

Ustvarjanje ritma

Ritem v prostoru ustvarimo s ponavljajočim se vzorcem v kompoziciji. Poleg vzorčastih tapet, lahko ta učinek dosežemo tudi z uporabo izbrane barve na različni delih opreme ali dekoracije. To bo povzročilo premikanje vašega pogleda po prostoru in ustvarilo dinamiko. Barvo zidu v eni sobi lahko uporabite kot barvo poudarka v drugi sobi in tako ustvarite vizualni most v vašem domu.

Temne barve

Če želite uporabiti temnejšo barvo za poudarke v prostoru, bodite pozorni na material. Uporabite jo na naravnih materialih, kot so les, kovina ali kamen.

Definiranje prostora

Barvni poudarki lahko definirajo obliko vašega prostora, kar pride do izraza predvsem pri tlorisih odprtega tipa. Uporabite subtilne barve tam, kjer želite prostor povezati v celoto, močnejše barve pa takrat, kadar želite prostor jasno definirati.

Delno povzeto po:
Studholme, Joa. Cosby, Charlotte. How to decorate. Octopus Publishing Group Ltd, 2016.

Naslovna  Adobe Stock

Mogoče vam bo všeč tudi ...