ISKANJE

Barvne napovedi za leto 2018 iz Avstralije

Barvne napovedi za leto 2018 iz Avstralije

Podjetje Dulux Avstralija je septembra predstavilo svojo zbirko barvnih trendov za leto 2018, ki so jo tematsko poimenovali “Balance” (slo. ravnovesje). Zbirka barvnih palet, ki je nastala kot odraz časa in sveta v katerem živimo, naj bi predstavljala odgovor na naše skrite želje in spodbujala izražanje osebnih okusov in strasti. Kombinacije barvnih odtenkov so dovršene in tematsko dobro zasnovane, zato jo pozdravljamo ter kot inspiracijo predstavljamo tudi vam.

Glede na to, da svet v katerem živimo, diktirajo tehnološki napredki, podnebne spremembe in prehiter ritem življenja, ovit v politično negotovost, se zdi klic po vzpostavitvi ravnotežja več kot primerna tema. Počasi se namreč opušča ideja o popolnosti življenja na splošno in posledično tudi naših domov, zato se pojavlja težnja po vzpostavitvi ravnovesja. Dom, ki spodbuja čute in nam omogoča, da se umaknemo ter sprostimo v njegovem zavetju, je torej dom negotove prihodnosti.

Kolekcija nevsiljivih nevtralnih in na drugi strani folklornih odtenkov, ki se zgledujejo po tradiciji iz preteklosti ter hkrati pozdravljajo inovacije prihodnosti, se deli v štiri tematske sklope:

1. Essential

Minimalistična, večinoma nevtralna paleta sledi dejstvu, da potrošništvo ni več statusni simbol, saj se ljudje vse bolj zavedajo kako dragocen je njihov čas in cenijo povezanost ljudi ter narave. Kot zgled postavlja nordijsko tradicijo Hygge in nas nagovarja, da upočasnimo tempo življenja in uživamo v času, ki ga imamo.

Nasvet: Uporabite enostavne oblike in subtilne teksture. Združujte hladne sive z nežnimi in toplimi kožnimi odtenki, za poudarke pa uporabite kanček modre barve.

2. Kinship

Socialni in politični nemiri so postali del našega vsakdana. V želji po obnoviti vere v medsebojne odnose se oživljajo folklore in stare tradicije, ki nam dajejo občutek skupnosti ter sorodstva.

Nasvet: Kombinirajte mešanico bogatih, toplih zemeljskih odtenkov, prijetnih naravnih odtenkov z vzorci, resicami in vezenjem. Ne pozabite na les, naravni kamen in zelenje.

3. Escapade

Socialna omrežja se bohotijo s slikami iz potovanj, ki so postala dostopnejša. Meja med razkošjem in cenovno dostopnostjo je postala nejasna. Paleta Escapade črpa navdih iz luksuznih hotelov, čudovite Brazilije, Palm Springsa in Miamia ter je razigrana, barvita in tropska.

Nasvet: Naj vas ponese v tople kraje, kjer ste ali bi radi preživljali svoje počitnice. Uporabite drzne barve, nepričakovane kombinacije in zanimive dodatke v geometrijskem stilu iz 70., ki jih kombinirate z organskimi oblikami.

4. Reflect

Pametna tehnologija in inovacije so spremenili način, kako živimo in dvignili naše standarde. A kljub temu še vedno čutimo povezavo s preteklostjo in iščemo načine kako klasično pohištvo iz preteklih obdobij umestiti na način, da ustreza sodobnemu stilu življenja.

Nasvet: Kombinirajte staro in novo, poiščite navdih v glamurju in eleganci prejšnjega stoletja. Ne bojte se uporabiti globoke modre ter v prostoru ustvarite občutek prefinjenosti in elegance. Tradicionalne barvne kombinacije, ki ostajajo zveste klasiki, poživite z nepričakovano dekoracijo, pohištvom in umetniškimi deli. Za občutek razkošja ne pozabite dodati nekaj kovinskega sijaja.

Vir: “Colour Trends” Dulux, 10 oktober 2017, www.dulux.com.au/colour/colour-trends/2018.
Naslovna fotografija: Pixabay

Mogoče vam bo všeč tudi ...