ISKANJE

5 smernic za uporabo pastelnih barv v interieru

5 smernic za uporabo pastelnih barv v interieru

Mlečne barve, ki vabijo iz vitrin slaščičarn, vzbujajo občutke udobja in kličejo spomine iz brezskrbnega otroštva. Poleg sladkih skušnjav in sinestezije, lahko s pravo kombinacijo nežnih barv občutek ugodja prenesete tudi v vaš dom. Retro privlačnost, prijetno vzdušje in edinstvena sodobnost novih nevtralnih barv so namreč pastelne barve ponovno pripeljali iz otroškega sveta v ostale prostore bivanja. Pasteli se torej vračajo v velikem slogu, zato se pripravite in spoznajte 5 načinov, kako jih umestiti v sodobni interier.

1. Pastelne kot nove nevtralne barve

Z raziskovanjem novih kombinacij, medsebojnih učinkov barv in tekstur, so oblikovalci v zadnjem času začeli posegati po močnejših nevtralnih barvah. Raznolikost novih palet in priljubljenost tehnike “odtenek na odtenek” so odprle vrata bolj drznim osnovam, ki pa še vedno ostajajo subtilne.

Odtenki, ki jim napovedovalci trendov napovedujejo največ slave, so svetla lila (lilac), nežni rožnati odtenki (primrose pink, tea rose), oranžna v odtenku breskve (peach orange), odtenki avokada in zelene ter sveža verzija limonine rumene (lemon yellow).

2. Mehkoba in svežina z dodatki

Odličen način za uvajanje pastelnih barv v vaš dom so raznovrstni oblazinjeni dodatki, dekoracija in dekorativne tkanine. Mehkoba tkanin in svežina barv bosta ustvarili miren in harmoničen ambient.

3. Kombiniranje s temnejšimi vzorci in barvami

Kadar pastelne barve združimo s temnimi odtenki, v prostor dodamo nekaj “možatosti”. Če vas torej moti pretirana nežnost pastelov, jo lahko dopolnite s temnejšim kosom pohištva, z izbrano svetilko, bervo stene ali tkanin v dekorju. Globino v prostoru ustvarite s pomočjo pastelnih barv, poudarke pa s kombinacijo temnejših tonov.

4. Harmonija z lesom

Vsestranskost pastelnih barv se kaže tudi pri zmožnosti mešanja z različnimi naravnimi materiali. Lesena tla, ratan, bambus, beljen hrast ali svetlejše vrste lesa bodo skladno dopolnjevale vaš pastelni izbor, medtem ko bo temnejši les ustvaril čudovit kontrast.

4. Izbran kos pohištva

Edinstven videz lahko dosežete tudi, če izberete markanten kos pohištva v pastelni barvi, ki bo brez odvečne pozornosti kraljeval v vašem interieru.

5. Sveže cvetje

Eden izmed preprostejših načinov za umestitev pastelov v vaš dom je uporaba svežega cvetja. Poiščite vašo najljubšo kombinacijo cvetja v nežnejših odtenkih. Lahko pa cvetje, po vzoru modnih lestencev iz zelenja, obesite kar nad mizo v vaši jedilnici.

Mogoče vam bo všeč tudi ...