ISKANJE

5 predlogov za gojenje zelišč v nivojih

5 predlogov za gojenje zelišč v nivojih

Ljubitelji svežih zelišč običajno v maju, ko ni več nevarnosti slane, veselo prestavljajo svoje rastline na prosto. A za raznovrstnost zeliščnega vrta je potrebno kar nekaj različnih vrst rastlin, zato se nemolakrat zgodi, da na manjšem vrtu ali balkonu zmanjka prostora. Takrat je morda prava rešitev gojenje zelišč v nivojih, ki omogoča večjo izrabo dragocenih zunanjih površin vašega doma. Preden zasadite rastline torej razmislite o razporeditvi in si pripravite primeren prostor. Načinov, s pomočjo katerih boste brez večjih stroškov uredili bogat zeliščni vrt je več, mi smo zbrali nekaj preprostejših rešitev.


Pomlad je čas, ko zelišča prestavimo na prosto.

Da bo dovolj prostora za vaša najljubša zelišča, uporabite katerega od naslednjih predlogov:

1. Palete

Palete so zaradi svoje vsestranskosti zelo priljubljene pri diy mojstrih. Če jih obrnete pokonci, lahko izdelate pravi vertikalni vrtiček za vaša zelišča. V odprtine vstavite lončke, paleto pritrdite na steno in vsadite zelišča.

2. Stolp iz cvetličnih loncev

Številni lonci zavzamejo precej prostora, zato je morda nalaganje le-teh priročna rešitev, ki vam prihrani kar nekaj prostora. Lonce postavite tako kot kaže spodnja slika, od največjega na dnu, do najmanjšega na vrhu.

3. Stara lestev

Enokrako lestev naslonite na steno in nanjo postavite cvetlična korita. Pri ožjih prečkah korita pritrdite, da se ne prevrnejo, ali pa prečke razširite z dodatnimi letvicami. Če so prečke ovalne oblike, uporabite kljukice in korita obesite na prečke. Na dvojno lestev lahko postavite pladnje ali lesene police, ki bodo segale preko dveh prečk iste višine.

4. Zaboji

Leseni zaboji, ki jih postavite v razgibano kompozicijo, nudijo veliko površin za shranjevanje zelišč. Lahko jih izdelate sami ali uporabite že izdelane lesene zaboje (gajbice).

5. Odvečni zidaki

Vam je od gradnje ostalo še nekaj opečnih ali betonskih zidakov? Uporabite jih za grajenje nivojev na vašem vrtu in ustvarite razgibano postavitev terasastega zeliščnega vrta.

Mogoče vam bo všeč tudi ...