ISKANJE

4 osnovna pravila otroškega pospravljanja

4 osnovna pravila otroškega pospravljanja

Že v zgodnjem otroštvu naučite otroke, kako vzdrževati red in čistočo, saj bo to njihova popotnica za vse življenje. S preprostimi pravili in navadami, ki jih bodo zlahka osvojili in se jih z vašo pomočjo tudi držali, bodo ponosni nase in na svoje delo, vi pa boste ohranili mirne živce, dobro voljo in čist dom.

Pravila so sicer večini staršev že poznana, a prav je, da se z njimi čimprej seznanijo tudi otroci. Katera so torej tista osnovna pravila, s katerimi boste svojim otrokom vzbudili čut za urejenost doma in jim olajšali kasnejšo pot do samostojnosti?

1. NE PRELAGAJ OPRAVIL NA KASNEJE

Naučite otroke naj po jedi brž pospravijo svoje krožnike, po umivanju zob očistijo zobno pasto z umivalnika in nemudoma pospravijo umazana oblačila, ko se preoblečejo v pižamo. Bolj ko z opravili odlagamo, več nereda se nakopiči, zato je kasnejše čiščenje vedno težje in zamudnejše.

2. Pospravi za sabo

Že mali otroci lahko pospravijo svoje igrače, ko se prenehajo igrati z njimi. Starejši otroci se lahko naučijo, kako zjutraj pospraviti posteljo, obrisati umivalnik v kopalnici ali zložiti brisače. Tako bodo do najstniškega obdobja osvojili navade in čiščenje ne bo tako stresno.

3. Eno za drugim

Otroci bodo lažje opravili delo, če se bodo najprej osredotočili na eno samo nalogo in se po končanju le-te lotili druge. Pripravite jim seznam opravil, ki ga razčlenite v manjše naloge. Namesto ‘pospravi sobo’, razdelite razdrobite na več posameznih nalog, kot na primer pospravi posteljo, izprazni smeti, pospravi igrače itd.

4. POSPRAVI NA SVOJE MESTO

Dovolite otrokom, da izberejo svoje košare, zabojnike ali vreče za shranjevanje igrač. Na njih napišite njihova imena ali jih opremite z unikatnimi zabavnimi oznakami. Otrokom bo všeč, ko bodo stvari pospravili v “svojo” košaro. Vsaka stvar naj ima torej svoje mesto.

Vir: “Housecleaning Habits to Teach Your Kids” How Stuff Works., 04 Nov. 2017.

Naslovna ilustracija: Designed by Brgfx / Freepik
Ostale ilustracije: Designed by Freepik

Mogoče vam bo všeč tudi ...