ISKANJE

10 nasvetov za lepo vedenje pri mizi

10 nasvetov za lepo vedenje pri mizi

Prihaja december, z njim pa čas številnih praznovanj in tako zasebnih kot poslovnih zabav. Da bodo družabna srečanja potekala v čim prijetnejšem vzdušju, je prav, da osvežimo pravila lepega vedenja, s katerimi se lahko izognemo mnogim neprijetnim situacijam.

1. Vse ob svojem času
Ob prihodu na zabavo pozdravimo navzoče in predstavimo tiste, ki jih drugi ne poznajo. Vedno počakamo, da nas posedejo. Na svoje mesto se usedemo z leve strani, kasneje pa ga zapustimo po desni. Preden začnemo jesti se prepričajmo, da so vsi gostje postreženi. Če gre za večjo družbo z več kot dvajsetimi prisotnimi, lahko ob gostiteljevem pozivu glavni gost in njegovi najbližji sosedi začnejo pred tem, saj bi se v nasprotnem primeru lahko jed ohladila.

2. Torbice in telefoni
Svojih torbic in mobilnih telefonov nikoli ne odložimo na mizo. Zabave so čas za druženje, zato svoj telefon pospravimo v torbico, to pa obesimo na rob stola ali jo položimo pod mizo, pozornost pa posvetimo ljudem okrog sebe.

3. Prtiček
Svoj prtiček ne glede na postavitev preložimo takoj, ko zasedemo svoje mesto. Položimo si ga na kolena in se tako zaščitimo pred morebitnimi madeži, če začasno zapustimo mizo, pa ga odložimo levo od svojega krožnika.

4. Lepa drža
Za mizo sedimo vzravnano. Med posameznimi jedmi dlani položimo na svoja stegna ali jih imamo na robu mize. Komolci so na mizi sprejemljivi le med hodi in ob zaključku obroka, med jedjo pa jih obdržimo pri sebi.

5. Obisk stranišča
Če moramo na stranišče, to storimo čim manj moteče. Najbližjim sosedom se vljudno opravičimo in jim povemo, da se kmalu vrnemo, izognimo pa se neposrednemu naznanjanju svoje namere.

6. Nezgode
Ste polili svojega soseda? Je on polil vas? Brez panike, nesreče se kljub previdnosti lahko hitro zgodijo. Ostanimo mirni in pustimo, da nas očistijo ali to storimo sami. Če je treba, za to poskrbimo v toaletnih prostorih. Če smo umazali prt, prav veliko ne moremo storiti, zato to prepustimo osebju restavracije, nikakor pa madeža ne brišimo ali pokrivajmo sami.

7. Hrana
Če se na našem krožniku znajde jed, ki je ne poznamo in ne vemo, kako se je lotiti, se o tem pozanimamo, lahko pa preprosto počakamo in preverimo, kako se z njo spoprijemajo ostali gosti.

8. Zobotrebci
Zobotrebci so stvar preteklosti. Če nam je med zobmi obtičal košček hrane, lahko to uredimo z zobno nitko, a to vsekakor počnimo v toaletnih prostorih.

9. Ličila in parfumi
Vsakršno lepotičenje spada v toaletne prostore, zato naj ličila pri mizi ostanejo v torbici. Pazljivo tudi pri uporabi dišav. Ne pretiravajmo s premočnimi vonji, pri mizi so bistvene vonjave jedi.

10. Hvala
Ob odhodu se gostitelju zahvalimo. Ne pozabimo tudi na pohvalo, a pazimo, da z njo ne pretiravamo.

Tako, znanje je osveženo, mi pa pripravljeni na prihajajoče zabave. Prijetno praznovanje želimo.

Adobe Stock

Mogoče vam bo všeč tudi ...